Mostar. Otvorena socijalna ustanova 'Kuća na pola puta'

Mostar, kuća

...Kuća na pola puta" službeno je danas otvorena u prigradskom naselju Vrapčići, a svečanosti otvorenja bila je nazočna i glavna savjetnica Radmila Komadina i načelnik Odjela društvenih djelatnosti Božo Ćorić.

U ime Grada Mostara novinarima se obratila glavna savjetnica gradonačelnika Ljube Bešlića, Radmila Komadina koja je kazala da je Kuća na pola puta ustanova koja će stanarima poslužiti za topli smještaj i obiteljsko okruženje, ali ujedno biti i dio terapije s ciljem stvaranja društveno korisnih pojedinaca.
- "Kuća na pola puta" ustanova je čiji je cilj pružiti utočište mladima koji su nakon navršenih 18 godina napustili domove za djecu bez roditeljskog staranja - kazala je ravnateljica te ustanove Mirjana Laganin.

Želimo stvoriti topli dom i obiteljsku zajednicu te osposobiti mlade za samostalan život uz pomoć našeg stručnog osoblja, istaknula je Laganin, dodavši kako je trenutno u "Kući na pola puta" smješteno sedam korisnika.

- Ovo pomoć mi puno znači. Imam krov nad glavom i nadam se da će mi se život promijeniti na neki način. Uz pomoć kuće postigao sam svoj prvi cilj - kupio sam auto - kazao je jedan od korisnika 19-godišnji Sultan Jasmin Ismailović

Po riječima psihologinje Elme Brajković, u okviru djelovanja "Kuće na pola puta" provode se programi koji se su usmjereni na pomoć pri stjecanju osnovnih životnih navika, zatim obuke i radionice edukativnog karaktera, korisnicima se pruža socijalna i psihološka podršku za uspješniji proces osamostaljivanja te pronalaženje posla.

Kuća na pola puta je izgrađena u sklopu "Projekta za poboljšanje uvjeta života mladih punoljetnika koji izlaze iz dječjih domova u BiH", vrijednog 1.443.000 eura, a koji je pokrenuo Grad Mostar u suradnji s nevladinom organizacijom "Luciano Lama" iz Italije, Centrom za socijalni rad Mostar i Dječjim domom Mostar, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova Italije.