Mostar: Otvorena je nesvakidašnja umjetnička instalacija Network

dr. sc. Zoran Tomić , Mostar, Izložba
Autorica instalacije, akademska slikarica Marijana Pažin-Ivešić navodi kako je industrijsko društvo prošlosti zamijenilo informatičko doba. Svijet je umrežen i na taj način neovisno povezan. Mrežu definiraju veze, a veze definira odnos.

„Preko svijeta mreže moguće je uspostaviti komunikacijski odnos sa svakim dijelom svijeta, zapravo sa svakim čovjekom. Mreža je dokaz da daljine ne postoje, da su vrijeme i prostor relativne kategorije i da je sve moguće spojiti" - kazala je Pažin-Ivešić.

Autorica također navodi kako je instalacija javno djelo, te je postavljena kao trajno rješenje u holu Filozofskog fakulteta u Mostaru, a ideja je nastala kroz razgovor s dekanom Zoranom Tomićem.

„Cilj nam je bio ponuditi nova umjetnička rješenja koja se u našoj okolini nemaju priliku vidjeti. Instalacije ovakvog tipa imaju svoja duboka mistična značenja koja se ne iscrpljuju samo na području religioznog, već imaju i za cilj potaknuti komunikaciju s promatračem" - naglasila je autorica Ivešić.

Dekan Filozofskog fakulteta dr. sc. Zoran Tomić je naglasio da ovim projektom fakultet želi dati šansu svima onima koji su mladi, imaju ideje i koji kroz svoj rad i bogaćenjem ovog prostora mogu dati svoj doprinos.

„Drago mi je da imamo jedno ozbiljno djelo u prostoru koji je vapio za nekom umjetničkom rukom. Ovo je ujedno doprinos razvoju našeg studija povijesti umjetnosti i primjer koji govori da ima kapaciteta za sve zdrave ideje i da ih možemo realizirati", kazao je dekan Tomić.

Umjetničku instalaciju je realizirao Mladen Ivešić, viši asistent Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, uz angažman studenata istoimene Akademije. Radi autentičnosti originalne ideje cjelokupna izvedba instalacije je bila pod koordinatorstvom same autorice.

Ivešić je istaknuo da instalacija predstavlja komunikaciju, uvezanost, umreženost današnjice što ujedno Filozofski fakultet i propagira.

Marijana Pažin-Ivešić je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a kasnije na istoimenoj Akademiji i magistrirala na poslijediplomskom studiju sakralno i zidno slikarstvo. Trenutno radi kao likovni pedagog i profesorica likovne umjetnosti u Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu.

Frano Krišto

treci.ba