FOTO  Mostar: Otvorena izložba fotografija "Ćirini dokumenti"

matica hrvatska, Izložba, Ggalerija Aluminij, Ćiril Ćiro Raić
...je izloženo stotinjak dijela slavnog mostarskog fotografa Ćirila Ćire Raiča.

Izložbu čine odabrane fotografije iz više od pola stoljeća dugog Raičevog opusa, a podijeljene su na tematske cjeline s motivima arheološke, spomeničke i arhitektonske baštine, te ruralnih i prirodnih krajolika i portreta ljudi.

Po riječima ravnateljice Zavoda za kulturnu baštinu Hercegovačko-neretvnaske županije (HNŽ) Ivanka Miličević - Capek, Raičeve fotografije su "vremeplov, a gledatelji vremenski putnici pred kojima oživljavaju neprolazni trenuci uhvaćeni u mrežu povijesti".

"Zahvaljujući svom talentu, radu i predanosti, Ćiro je svoj zanat fotografa pretvorio u umjetnost. Bilježeći stanje kulturno povijesne baštine na terenu, dokumentirao je i odnos prema našoj ostavštini za budućnost", dodala je Ivanka Miličević - Capek.

Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, općina Konjic. Osnovnu školu završio je u Ostrošcu, a nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanje odlazi u Mostar i učlanjuje se u Fotoklub 'Salko Šestić'.

Fotografski je obrt učio i izučio u mostarskom Fotocentru. Završivši obrt 1955. godine postaje fotograf u službi Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru.

Zvanje majstora umjetničke fotografije, Raič je stekao 1975.godine od kada je i postao članom Udruženja primijenjenih umjetnika BiH i bivše Jugoslavije.

Raič je tijekom svoje dugogodišnje karijere napravio više od 200.000 fotografija, koje je izlagao na oko 250 skupnih i na 61 samostalnoj izložbi. Također, priredio je i 196 tematskih samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Umro je 2011. godine nakon duge i teške bolesti.

Fena