Mostar: Otvorena ‘InterAcademia 2015.’ doprinosi razvijanju regionalnog dijaloga

InterAcademia , Mostar
...rata jedini pravi istinski multietnički grad u BiH, kazao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je večeras otvorio Međunarodnu likovnu izložbu "InterAcademia 2015." u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Bešlić je u svom govoru naglasio: "Dijalog je vrlo važan, kao i upoznavanje drugih i drugačijih, a kultura je sigurno jedna univerzalna vrijednost koja nam puno u tome doprinosi".

"Mostar je kao stereotip jedan grad koji je veoma loš, ja osobno mislim kako smo mi mnogo ispred mnogih drugih koji se hvale, i to želimo pokazati. Ja vjerujem kako ćete se vi svi koji ste došli u Mostar iz različitih krajeva uvjeriti u ovo što sam rekao. Želim se zahvaliti Krugu na organizaciji kao i izlagačima na ovoj izložbi", kazao je Bešlić.

Predsjednik Udruge građana "Krug" Ivan Vukoja je kazao kako je izložba InterAcademia 2015. nastavak projekta Multikulturalna Hercegovina kao čvorište regionalne interkulturalne suradnje u likovnoj umjetnosti koji je nastavak projekta izložaba tri hercegovačke likovne institucije, ali i presedan u regionalnoj suradnji likovno-pedagoških institucija.

"Hercegovina može i zaslužuje biti regija i pokrajina koju će svi njeni stanovnici doživljavati kao svoju i koju neće osjećati kao prijetnju vlastitom nacionalnom, kulturnom niti bilo kojem drugom identitetu. Jedino takva Hercegovina ima potencijal ne samo prihvatiti i harmonizirati vlastite različitosti nego se upravo kroz vlastite različitosti i specifičnosti otvoriti prema neposrednom regionalnom kulturno-umjetničkom okruženju", kazao je Vukoja.

On je dodao kako su izložba i cijeli projekt "InterAcademia 2015." rezultat otvaranja i potrebe za suradnjom s neposrednim kulturnim sveučilišnim i umjetničkim okruženjem.

Po njegovim riječima koncipirani su na temelju problema i društvenih potreba identificiranih u oblasti kulture, odnosno nužnosti suradnje kulturnih radnika iz različitih sredina, institucija, naroda i država na razvoju učinkovitih kulturnih politika.

- Ovaj događaj društveni nije značajan samo na razini umjetnosti, nego na razini svakodnevnog društvenog postojanja. Posebno u ovim vremenima opće društvene krize kada imamo razdvajanja i ne razumijevanja drugog i drugačijeg, ovo može biti mali ali važan korak za oplemenjivanje publike kroz jezik suvremenog stvaralaštva, rekla je Danijela Ucković, povjesničarka umjetnosti.

Dejan Vanjek, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, u svome obraćanju nazočnima je istaknuo kako je Predsjedništvo BiH prepoznalo važnost projekta i izložbe te je u suradnji sa Ujedinjenim narodima pokrenulo program "Dijalog za budućnost, promocija suživota i različitosti u BiH" u okviru kojeg se implementiraju spomenuti program i izložba.

"Glavni cilj spomenutog programa je stvaranje prostora za dijalog, izgradnju razumijevanja, povjerenja, promocije suživota kao i poštivanja različitosti. U tom smislu projekt ‘InterAcademia 2015.' zorno pokazuje koliki je zapravo potencijal kulture umjetnosti u smislu afirmacije spomenutih ciljeva kako u BiH tako i u regiji", kazao je Vanjek.

Po njegovim riječima projektom InterAcademia kultura je stavljena u funkciju jačanja domaćih kapaciteta za postizanje održivog mira kroz širi društveno-politički dijalog, dok posebnu težinu ima činjenica da je izložba otvorena u Mostaru, Hercegovini, regiji koja ima bogato povijesno kulturno nasljeđe i jedna je od rijetkih u BiH koja se može pohvaliti visokom razinom multikulturalnosti.

Organizator otvorene izložbe je Udruga građana Krug iz Mostara u suradnji s likovnim akademijama Široki Brijeg i Trebinje. Na izložbi sudjeluju dekani i profesori, Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Sveučilišta u Mostaru, Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu, Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta likovnih umjetnosti Beograd, Univerziteta umjetnosti u Beogradu, Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore./HMS/