Mostar: Otvaranje izložbe Marije Štarkelj

Marija Štarkelj , Izložba, Mostar
... bit će otvorena izložba zagrebačke akademske kiparice Marije Štarkelj. Nakon sudjelovanja na više skupnih izložbi i nekoliko samostalnih projekata, ova će mlada hrvatska umjetnica prvi put dobiti priliku da se predstavi mostarskoj publici.

Sugestivnim naslovom "Zemlja, voda, zrak, vatra" objedinjene su tri glinene skulpture maski čija je površina na različite načine "oštećena" slučajem prilikom obrade u nastanku djela. Propitivanje identiteta i njegove vezanosti uz materijalno konstanta je Marijinoga autorskoga pristupa razrađivanoga u studijama različitih razina tjelesnosti u istraživanju nejednako podatnih objektivnih okvira od gipsa i metala do gline i drvene građe.

Na otvaranju će, uz autoricu, govoriti povjesničarka umjetnosti Sanja Zadro, a program će voditi članica Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine Helena Vidić.

Marija Štarkelj rođena je 9. svibnja 1987. u Zagrebu. Osnovnu Waldorfsku školu Svetog Jurja u Zagrebu završila je 2002., a Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2006. Završetkom diplomskoga sveučilišnoga studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Mile Blaževića stekla je zvanje magistre kiparstva 2012. Od 2013. je članica HDLU-a.