Mostar: Osobama s invaliditetom otežan put ka osamostaljenju

invalid
Samostalni život osoba s invaliditetom je svakodnevno uživanje ljudskih prava zasnovanih na politici invalidnosti, koja je utemeljena Konvencijom UN o pravima osoba s invaliditetom, a postiže se unapređenjem okolinskih i pojedinačnih faktora koji omogućavaju osobama s invaliditetom da imaju kontrolu nad svojim životima, uz priliku za izbor i odluku gdje se živi, s kim se živi i kako se živi, piše dnevni-list.ba.

Inkluzija
Za mlade osobe s invaliditetom u BiH put do samostalnog života je otežan izazovima poput nepristupačnosti, nedostatkom adekvatnog inkluzivnog obrazovanja, problemima zapošljavanja, predrasudama unutar obitelji i društva, ali i nedostatkom primijenjene edukacije o pravima i mogućnostima osoba sa invaliditetom unutar same populacije, uključujući i članove njihovih obitelji. Svjesnost društva u cjelini da je povećanje razine samostalnosti, posebno kod mladih osoba s invaliditetom, inkluzivni proces kojim se doprinosi napretku, demokratizaciji i sveukupnoj dobrobiti građanskog društva i lokalne zajednice, neophodan je element za postizanje sinergije koja vodi u opći prosperitet.

Priručnik "Put ka samostalnom životu" je nastao u sklopu I.C. "Lotos" projekta "Jačanje kapaciteta za samostalni život osoba sa invaliditetom u BiH". Priručnik je kompilacija informacija i praktičnih alata za samostalan život. Sadrži objašnjenje pojmova, preduvjeta i principa filozofije samostalnog života, pregled nastanka i razvoja pokreta za samostalan život, razradu faktora neophodnih za samostalnost, te bitni radno-praktični dio sa upitnicima i tabelama namijenjen ličnom napretku mlade osobe, poručili su organizatori.

Suradnja
Promocija ovog Priručnika je organizirana uz podršku Udruženja mladih "Ružičnjak - Los Rosales" iz Mostara. Ovo Udruženje koje je član Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom HNŽ, podržane od MyRight BiH, osnovano je s ciljem edukacije mladih osoba s invaliditetom u oblasti samozastupanja i borbe protiv marginalizacije i diskriminacije.