FOTO  Mostar: OŠ Marina Držića Buna u projektu Korijeni

OŠ Marina Držića
U subotu 09. ožujka 2019. godine održana je videokonferencija prve mreže projekta „Korijeni" Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u kojoj sudjeluju OŠ Marina Držića Buna Mostar, Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i kolegij ''Miroslav Krleža'' Pečuh te OŠ Mitnica iz Vukovara.

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH pokrenuo je projekt „Korijeni" kojim želi povezati djecu iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih zemalja i hrvatskog iseljeništva.

Cilj projekta je da se djeca međusobno upoznaju, te pritom sastave kratki program u vidu predstave, pjesme i slično, a sam sadržaj i tema je prepuštena na izbor profesorima i učenicima u ovoj videokonferenciji.

Učenici OŠ Marina Držića Buna koji pohađaju nastavu po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, u svim vidovima i u cjelini programa promiču jezik, tradiciju, kulturu i duhovnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, te su zajedno sa svojim nastavnicima pripremili program u kojem se ističe njihov doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta, kulturne baštine i sam doprinos očuvanju istog kao Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Upravo OŠ Marina Držića Buna je jedina osnovna škola koja je odabrana na razini HNŽ-a kako bi sudjelovala u projektu „Korijeni" i predstavila Hrvate u HNŽ-u.