Mostar opet bez krvi, upitno obavljanje operacija

krv
... Mostar u posljednja dva mjeseca su u tri navrata upućivali apele za darivanjem ove dragocjene tekućine, piše Dnevni avaz.

Novi bolesnici

Kazala je to jučer dr. Jadranka Knežević, voditeljica Transfuzijskog centra SKB Mostar, naglasivši da su pogotovo u deficitu s 0 pozitivnom i 0 negativnom krvnom grupom.

- Vjerujte, ne znam na koji način to više da riješim. Evo, primjerice, danas (jučer op. a.) je nešto malo drugačije u odnosu na prethodne dane, ali dolaze novi bolesnici, koji su isto nulta krvna grupa i koji imaju krvarenje. Nemam objašnjenja za ovo, osim što mogu reći da smo velika bolnica i da imamo pacijente, praktično, iz cijele bih i što je, definitivno, u gradu jako puno ljudi, od dijaspore do turista, i moramo biti spremni - kazala nam je dr. Knežević.

Podsjetivši na to da su zbog nedostatka krvnih zaliha prije mjesec obustavili operacijski program, dr. Knežević je navela da su u ponedjeljak, umjesto obustave, odlučili zatražiti pomoć drugih bolnica.

- Kolege iz Sarajeva su nam izašle ususret, budući da oni nisu imali nikakvih posebnih alarmantnih situacija i ustupili su nam određene doze, koje smo odmah iskoristili, tako da nismo morali, nasreću, obustavljati operativni program. Nakon toga smo organizirali jednu akciju u Posušju i to ćemo ovih dana činiti širom Hercegovini - iznijela je dr. Knežević.

Ljeti najgore

Vrlo teška situacija je i sa zalihama krvi u Županijskoj bolnici „Dr. Safet Mujić".

- Rezerve su nam na minimumu i, praktično, ne znamo šta donosi noć, a šta dan, s obzirom na to da je grad pun turista i da se, nekako, ljeti ljudi teže odlučuju dati krv. Najteži su nam ovi ljetni mjeseci, ali situacija je skoro svugdje takva - kazala je dr. Zerina Zagorčić, šefica Službe za transfuziju ove bolnice.

Apel darivateljima

Dr. Knežević je ponovo uputila apel svima koji mogu darovati krv da to učine.

- Neka svako razmisli na način da je dobro dati krv i nekome spasiti život ili ga produžiti. Neka pruže svoju ruku i neka ne stvaraju bauk od toga, jer mi nikada nećemo raditi protiv darivatelja krvi - poručila je dr. Knežević.