Mostar: OHR se svrstao na bošnjačku stranu

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, ulice, Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, statut, Paddy Ashdown, Mostar, hotel ruža, Mostar, Bošnjaci, statut, Mostar, Hrvati, Bošnjaci, Mostar, blokada, Mostar, izbori, sip, Mostar, Smeće, parking, Mostar, proračun, Ljubo Bešlić, Mostar, skupoća, BIH, Mostar, OHR, Mostar, Slaven Raguž, Marko Gilja
Naime, hrvatskim predstavnicima u ovom procesu postavljeno je niz pitanja, ali i dano nekoliko odgovora koji potvrđuju tezu o tome kako je OHR pao pod pritiscima i prijetnjama bošnjačkih političara, osobito SDA, piše 'večernji list'.

Tako je jedan od zaključaka predstavnika OHR koji su uključeni u ovaj proces kako se osjeti spremnost da Mostar bude podijeljen na više općina, iako predstavnici dva HDZ-a kategorički odbijaju ovu mogućnost. Također. u pregovorima je istaknuto kako nitko nema primjedbi na prijedlog HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. oko provedbe spomenute odluke suda, ali u OHR-u smatraju kako je prijedlog Hrvata teško ostvariv u političkom smislu.

Jedno od pitanja je bilo i kako provesti odluku Ustavnog suda BiH u njezinim okvirima, a da se ipak oformi više izbornih jedinica u Mostaru, što je ujedno, kako doznaje 'večernji list', bio alarm hrvatskim predstavnicima kako se OHR stavlja na jednu stranu u ovom procesu. U pregovorima su predstavnici OHR-a spomenuli i mogućnost povećanje broja vijećnika u Gradskom vijeću Mostara, što bi bilo izrazito na štetu Hrvata u ovom gradu.

- Ne postoji način da se odluka Ustavnog suda BiH provede u svojim okvirima ako će Mostar imati više izbornih jedinica. Očito je kako netko želi preinačiti odluku najviše sudske instance u ovoj državi i još jednom nanijeti veliku štetu Hrvatima - smatra jedan od sugovornika toga lista.

Treba naglasiti kako su svi oni koji su nametnuli Statut Mostara sada uključeni u proces njegove promjene, što je apsurdno. Jedino Roderick Moore nije 2004. sudjelovao u nametanju "luđačke košulje" Mostaru, dok su svi ostali članovi OHR-a koji su sada uključeni u pregovore bili dio priče oko Statuta grada na Neretvi prije osam godina. Stoga se postavlja pitanje je li uopće moguće da isti ljudi koji su Hrvatima već tada nanijeli ogromnu štetu sada ponovno kroje isti proces?

Mostar je jedini veći grad u BiH gdje su Hrvati većina, ali zbog posebnih pravila, ne mogu imati konce vlasti u svojim rukama. Upravo je činjenica da su Hrvati većina u Mostaru jedini razlog zbog kojeg određeni krugovi traže posebna pravila za ovaj grad, a koja ne vrijede u Tuzli, Zenici, Travniku, Bugojnu..., prosuđuje 'večernji list'.