Mostar: Održano predavanje saborskog zastupnika Veljka Kajtazija

Veljko Kajtazi , SUM Mostar

Zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Saboru Republike Hrvatske Veljko Kajtazi održao je predavanje o temi „Položaj Roma i romskog jezika u Republici Hrvatskoj" na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

Rektor SUM-a prof. dr. Zoran Tomić je istaknuo kako je s Kajtazijem razgovarao o unaprjeđenju odnosa između SUM-a i manjina koje predstavlja Kajtazi u Saboru RH.
„Poseban naglasak smo stavili na romsku nacionalnu manjinu. Mi na SUM-u smo iskazali želju i potrebu da stipendiramo jedan broj romskih studenata, da razvijamo suradnju s romskom nacionalnom manjinom u svim onim totalitetima koji postoje unutar nacionalne manjine. SUM želi biti partner na promociji prava i razvijanja identiteta svih manjina uključujući i romsku", kazao je rektor Tomić.

Veljko Kajtazi je istaknuo kako želi upoznati većinsko stanovništvo o položaju Roma, romsko jezika, o kulturi i tradiciji jer Romi god žive znaju sve o većinskom stanovništvu.

„Lokalne samouoprave u Republici Hrvatskoj nemaju svoje akcijske planove za Rome, a na državnoj razini postoji nacionalna strategija, ali u tim planovima u proračunu nemaju sredstva te Romi onda ne mogu ni provoditi akcijske planove", kazao je Kajtazi.

Kajtazi je član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, bio i prvi predsjednik Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA" koji je osnovan 2007. godine.