FOTO  Mostar: Održan Međunarodni znanstveno-stručni skup o demografskoj krizi u BiH

građevinski fakultet, javna tribina
...održala je Međunarodni znanstveno-stručni skup "Demografska kriza hrvatskog naroda u BiH" pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, piše treci.ba.

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH prof. dr. sc. akademik Jakov Pehar je naglasio da se i Akademija suočava s demografskom krizom. „Mi smo se susreli s tim problemom i htjeli smo se obratiti javnosti da intelektualni skup kaže što misli o toj problematici. Mi smo to i dužni jer intelektualci ne smiju šutjeti", rekao je akademik Pehar.

Msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski nije mogao doći na skup, ali je uputio pismo s riječima ohrabrenja za uspješan rad.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Ljerka Ostojić je istaknula da glavni razlog treba tražiti u ekonomskoj nerazvijenosti, što dovodi do rekordne stope nezaposlenosti, posebice kada je riječ o mladeži.

„Uloga Sveučilišta je strateška jer je ono uz jako gospodarstvo bitan preduvjet demografske obnove. Sveučilište samo neće biti dovoljno jer je trend odlaska i visokoobrazovanih ljudi velik. Treba vidjeti kako i tom izazovu odgovoriti, to je obveza sviju nas", objasnila je rektorica Ostojić.