FOTO  Mostar: Održan koncert crkvenih glazbenih skupina

Troplet, Tropletovi dani kulture, koncert
kojeg je i Koncert crkvenih glazbenih skupina održan sinoć u kripti crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru. Sretni smo i ponosni što smo prepoznali darovitost naših mladih, bilo u riječi, boji, glazbi i želimo im biti vjetar u leđa koji će ih usmjeravati prema daljnjem razvoju i usavršavanju.

Veliki odziv publike na ovu priredbu potvrda nam je i poticaj da s ovim našim nastojanjima i dalje nastavimo. Svi skupa uživali smo u jednoj predivnoj duhovno-glazbenoj priredbi. Publika je često pjevala zajedno s izvođačima, a srdačnim i glasnim pljeskom bodrila i nosila izvođače. I, naravno, ne bismo ovdje pjevali i uživali u lijepoj glazbi da nam dragi Bog nije podario tolike talente. Njemu na slavu su i ove naše pjesme. „Tko pjeva , dvostruko moli".

Ovdje želimo predstaviti sve izvođače i time im se još jednom zahvaliti na predivnim izvedbama kojima su nas dirnuli u srce, a ponekad i natjerali suzu na oko.

Vokalno instrumentalnom sastavu BIOS iz Župe sv. Ivana apostola i evanđelista pripala je čast otvoriti ovu večer duhovne glazbe. Sastav djeluje još od 1998. godine , a danas ima 9 članova koji svake nedjelje u 18 sati pjevaju na sv. Misi. Pjevali su i u drugim mostarskim župama, po gradovima Lijepe naše, a kao najljepše iskustvo izdvojili su nastup s Gospelom 2008. godine u Bologni. Predstavili su se s pjesmama: Divan si i Naš Bog je velik.

Iz Župe Stolac dolazi nam Djevojačka pjevačka skupina Angelus koja je osnovana 2002. godine i sastavni je dio Velikog župnog pjevačkog zbora Mladi župe Stolac i Hrvatskog kulturnoumjetničkog društva Stolac iz Stoca. Skupina broji 8 članica, a večeras ih je bilo 7. Redovito pjevaju na nedjeljnoj Misi i u raznim prigodama u župi i izvan nje. Djevojke su otpjevale dvije pjesme a capella: Gospodnji duh i Bože moj, što je jutro.

Sljedeća glazbena skupina se predstavila s dvije autorske pjesme. To je grupa Sveti Toma koja godinu dana djeluje u Župi sv. Tome. Sastoji se od 4 člana, a dr. Stanko Zovko je autor pjesama Dođite i Pobjeda koje su izveli.

Iz Župe sv. Mateja dolazi glazbena skupina Angelus koja je svoj rad započela još 2007. kao župni zbor mladih, a zadnjih 6 godina djeluju u sastavu u kojem su večeras nastupili. Dosta nastupaju u župama naše biskupije, a nastoje uljepšati i mnoga vjenčanja. Nama su uljepšali večer skladbama Sveti plam i Srce predajem ti.

Iz Katedralne župe dolazi Pjevačka skupina mladih Sv. Josip koja djeluje od 2013. godine kada ih je bilo čak 30. Danas ih je oko 15, redovito se sastaju na probama subotom, a nedjeljom pjesmom uveličavaju misno slavlje. Večeras su otpjevali i odsvirali pjesme: Nitko kao ti i Učitelju gdje stanuješ.

Iz župa sv. Luke i sv. Marka dolazi glazbeni sastav Providenza. Članovi ovoga sastava redovito se sastaju subotom kako bi na nedjeljnoj svetoj Misi što ljepše pjevali i Boga slavili. Večeras su nas razveselili pjesmama Na babilonskim obalam' i Oči u oči.

Glazbeni sastav Sion dolazi iz Župe sv. Tome. Djeluju tek nekoliko tjedana, a njih sedmeročlanova svojim pjevanjem i sviranjem pjesmom slave Boga i uveličavaju misna slavlja. Oni su izveli pjesme Magnificat i Isus premješta planine.

Iz Župe sv. Ivana apostola i evanđelista dolazi još jedna glazbena skupina. To je vokalno instrumentalni sastav Otkrivenje koji broji 6 članova. Pjevaju na svetim misnim slavljima, a imali su čast pjevati prigodom Papina dolaska u Sarajevo. Predstavili su se pjesmama Evo me i Mesija.

Ovo prelijepo druženje i slavljenje Boga pjesmom završili su domaćini, pjevačke skupine Župe svetih Petra i Pavla. Prvo je nastupio zbor Petrus koji je izveo Ti, Svjetlo svijeta.

Zadnja je nastupila pjevačka skupina FRAMA koja se predstavila pjesmom Pusti glas.

Time je završen ovaj glazbeni užitak Čuli naše mlade kako s velikom radošću i ljubavlju pjevaju i sviraju i upravo je to poticaj da, bez obzira na razne teškoće koje nas prate, ova priredba postane dio naše tradicije. Posebnu zahvalu dugujemo župi sv. Petra i Pavla što su i ove godine s radošću pristali biti naš domaćin. Zahvaljujemo i svim župnicima na svesrdnoj pomoći i suradnji.

Ali to nije bilo sve! Lijepo druženje uz razgovor i pjesmu se nastavilo u pivnici Štefanijino šetalište, zahvaljujući pokrovitelju ove glazbene večeri, Stomatološkoj poliklinici Jurišić te pivnici Štefanijino šetalište koji su osigurali domjenak za sve sudionike ovoga koncerta.