Mostar: Obnovljena škola u Ilićima

škola, Ilići
...Dana škole i završetka radova na obnovi boravio u Osnovnoj školi Ilići u Mostaru, koju je Vlada obnovila u suradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP).

Uz čestitke za Dan škole, predsjednik Herceg čestitao je i sutrašnji Dan učitelja zahvalivši prosvjetnim djelatnicima OŠ Ilići, ali i svima drugima, na trudu i znanju koje prenose našoj djeci vodeći ih do novih vrijednih životnih spoznaja.

„Poznajući vašu ljubav i entuzijazam u radu i odgoju naše djece i mladih, uvjeren sam u to kako ćete i ubuduće, unatoč brojnim izazovima, neumorno doprinositi kvalitetu odgojno-obrazovnog sustava u čemu ćete imati moju i potporu Vlade HNŽ", rekao je predsjednik Herceg.

Također, osvrnuo se na projekte obnove više od dvadeset školskih zgrada i športskih dvorana, te drugih javnih objekata čemu je Vlada posvećena od početka mandata.

„Uvjerio sam se danas kako su radovi na obnovi školske zgrade i školske športske dvorane, te uređenju okoliša dobro obavljeni i kako imamo još jednu obnovljenu školu u našoj županiji. Ovakvi uspješni projekti ohrabruju nas za daljnje napore kako bismo ostvarili konačni cilj i obnovili sve javne objekte u HNŽ. Stoga, iznova izražavam spremnost Vlade da nastavi raditi na realiziranju ovoga i sličnih projekata kako bismo što više škola i drugih javnih ustanova prilagodili potrebama njihovih korisnika, te se maksimalno uključili u poboljšanje energetske učinkovitosti i očuvanje okoliša," rekao je predsjednik Herceg, dodavši i to kako je, uz stvaranje boljih uvjeta za rad i boravak u obnovljenim objektima, cilj projekta smanjenje izdvajanja proračunskih sredstava za potrošnju energije i vode, smanjenje emisije stakleničkih plinova, zapošljavanje domaće radne snage te podizanje svijesti o značaju energetske učinkovitosti.

Govoreći o obrazovanju kao jednom od ključnih prioriteta u radu Vlade, predsjednik Herceg naglasio je kako je Vlada učinila brojne iskorake kako bi se omogućili bolji uvjeti školovanja učenika, ali i poboljšao položaj prosvjetnih djelatnika.

„Uz obnovu školskih objekata, unatoč činjenici da su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, Vlada je u iznosu od 3 milijuna KM preuzela i financiranje prijevoza učenika. Potpisani su kolektivni ugovori u osnovnom i srednjem obrazovanju, gdje smo, uz podizanje razine prava, povećali i plaće uposlenih za 15%. Riješili smo i problem tzv. tehnološkog viška tako da niti jedan prosvjetni djelatnik nije ostao bez posla. Također, riješen je i problem zaposlenih na neodređeno vrijeme, te je više od 130 prosvjetnih djelatnika dobilo stalno radno mjesto. Dali smo suglasnost i na organizacijske sheme osnovnih i srednjih škola omogućivši opstanak svih škola i područnih odjela i zaštitivši kako učenike tako i prosvjetne djelatnike. S ciljem potpore djeci s poteškoćama u razvoju, odobrili smo i prijam više asistenata u nastavi", rekao je predsjednik Herceg naglasivši kako će Vlada nastaviti projekte poboljšanja uvjeta u obrazovanju jer bez kvalitetnog obrazovanja nema ni gospodarskog rasta, smanjenja nezaposlenosti, niti zaustavljanja negativnih demografskih trendova.

„Osobno i u ime svih djelatnika i učenika, zahvaljujem predsjedniku Hercegu i Vladi HNŽ na njihovu trudu i svemu što su učinili kako bi naša škola dobila novo ruho. Učenici i prosvjetni djelatnici sada imaju još bolje i kvalitetnije uvjete za boravak, učenje i rad", rekao je ravnatelj Tihomir Sušac.