Mostar: Obnova mlinica iz sredstava Adriatic programa u turističke svrhe

mlinice

U projekt je uključeno dvanaest partnera iz sedam država na Jadranu, a u Bosni i Hercegovini ga provodi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.
Predstavnici Grada Dubrovnika, grada voditelj cijelog projekta, te partneri projekta i predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, danas su u pratnji Miralema Fajića, direktora agencije Stari grad, obišli dvije obnovljene mlinice i staru gradsku jezgru.

Ukupna vrijednost realiziranog projekta za Grad Mostar iznosila je 102 000 KM, a obje mlinice trebaju se koristiti u turističke svrhe, odnosno promociju autohtonih zanimanja i proizvoda s područja Hercegovine.

Mlinica u Zahumlju, koja je u privatnom vlasništvu obitelji Zovko bila je prva mlinica na Balkanu u kojoj je bila instalirana mala centrala i električni mlin, po želji obitelji Zovko, trebala bi se koristiti u turističke svrhe, promociju hercegovačkih proizvoda i starih zanata. Grad Mostar se također obvezao da će se buduća djelatnost mlinice u Starom gradu, koja je u vlasništvu Grada, također koristiti u turističke svrhe.