FOTO  Mostar: Obnova male dvorane Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače

Herceg Stjepan Kosača, Obnova

Kako je kazao ravnatelj Kosače Danijel Vidović radovi podrazumijevaju sveobuhvatnu obnovu male dvorane: izmjenu otvora, zidnih i podnih obloga i panela, spuštanje stropa, nove elektro i strojarske instalacije te tapeciranje stolica i nabavku potrebne opreme.

Sredstva za ovu investiciju u iznosu od 150,000 KM osigurana su u proračunu Grada Mostara za 2014. godinu. Ravnatelj Vidović ovom prigodom istaknuo je važnost ove investicije: „Mala dvorana zadnji put je uređena davne 1972. godine i otada nisu vršena značajnija ulaganja te ćemo provedbom ovog projekta dobiti modernu polivalentnu dvoranu sa 130 sjedišta koja će zadovoljiti potrebe širokog spektra manifestacija - od promocija knjiga, edukacija, kongresa pa sve do izvedbi manjih dramskih komada, filmskih projekcija, znanstvenih predavanja i tribina. Stavljanje u punu funkciju ovog zapuštenog prostora vrlo je značajno za Kosaču i sve korisnike naših usluga te se ovim putem zahvaljujem gradonačelniku Bešliću koji je pokazao puno razumijevanje za ovaj projekt i uvrstio ga u prošlogodišnji proračun". Uređenje se vrši prema projektu arhitektice Valerije Kopilaš, a izvođači su mostarske tvrtke JiM i Lignum.

Vidović je također najavio provedbu još nekih, manjih projekata u ovoj godini a tiču se završetka radova na sceni i uređenju prostora iza scene u velikoj dvorani za što su također djelomično osigurana sredstva od strane Ministarstva civilnih poslova BiH u iznosu od 10,000 KM, a očekuje da će i grad osigurati dio sredstava koja su nužna da bi se uređenje tog prostora konačno privelo kraju.
Na kraju najavljena je provedba i jednog značajnog projekta: „U ovoj godini, kad su investicije u pitanju, fokusirat ćemo se na galeriju Kraljice Katarine. Projekt stalne postavke umjetnina krenuo je zahvaljujući inicijalnim sredstvima Fondacije za glazbene, likovne i scenske umjetnosti, a provodi se pod stručnim vodstvom Danijele Ucović, asistentice sa studija Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Slike iz fundusa Kosače trenutno su u Dubrovniku, u radionici doc. dr. Denisa Vokića koji obavlja potrebne restauratorske zahvate, a da bi se projekt doveo do kraja potrebna su i značajnija ulaganja u galeriji i depou slika za što, osim potpore gradske uprave, očekujemo i pomoć viših razina vlasti. Ovaj projekt uskoro ćemo detaljno predstaviti javnosti i nadam se da ćemo ga uspjeti realizirati do kraja ove godine" zaključio je Vidović.