Mostar: Obitelj s 11 članova živi bez hrane, vode i struje

kočine

... u barakama, improviziranim nastambama i djelomice obnovljenim kućama, bez struje, vode, često i bez dovoljno hrane, piše Večernji list BiH.

Jedna od takvih obitelji je i jedanaesteročlana obitelj Džeba iz mostarskog naselja Kočine, koja je već dugo godina korisnik pučke kuhinje. Već godinu dana žive bez struje, odnedavno i bez vode. Prema riječima supruga i oca Milenka, ova obitelj nalazi se u stanju socijalne pomoći, otac i majka su nezaposleni i nemaju nikakva primanja i s devetero djece prisiljeni su po obrok ići u kuhinju, a tu su i komunalna dugovanja.

- Samo moja obitelj zna kako nam je, to se riječima ne može opisati - živjeti u današnje vrijeme bez struje i bez vode, a ono što doneseš hrane iz pučke kuhinje to ti je danas za jedan obrok i može ti stati u sedam do osma tanjura, a jedanaest je usta u kući. Nemamo nikakva primanja, živimo od pomoći dobrih ljudi i sad da me upitate kako preživljavamo, ni sam ne znam kako bih vam objasnio - govori nam Milenko Džeba, dok od kuće svog rođaka u kantama nosi vodi.

Ova hrvatska povratnička obitelj vratila se na svoje ognjište u mostarsko naselje Kočine prije 16 godina, točnije 2002. gdje je zatekla spaljenu kuću. Uz pomoć brojnih donatora, kako nam objašnjava Milenko, ipak su je uspjeli djelomice obnoviti i stvoriti osnovne uvjete za život. Nažalost, taj krov nad glavom nije dovoljan da jedna obitelj može u današnje vrijeme normalno živjeti ako nema nikakva primanja kao što je jedanaesteročlana obitelj Džeba.

- Ide zima, a nemamo drveta pred kućom, nemamo struju, čime ćemo se grijati ili nešto eventualno skuhati na štednjaku? Cijeli život smo u patnji i teško živimo, ali ovo je dosad najteža situacija kad nemamo osnovne uvjete za život - govori nam kroz suze Milenko dok ispred obiteljske kuće grli jednoga od svojih sinova. Ekipa Večernjeg lista na licu mjesta uvjerila se kako ova obitelj u Kočinama, mogli bismo reći, gotovo na samome pragu središta Mostara, živi u vrlo teškim, i za 21. st., nezamislivim uvjetima.