FOTO  Mostar: Obilježen dan sv. Mihovila zaštitnika policije

policija, dan policije, Sveti Mihovil, Mostar
...(HNŽ), Zapadnohercegovačke županije, Hercegbosanske županije i policijskih snaga iz BiH organizirala je danas proslavu Sv. Mihovila - zaštitnika policije, prenosi Prvi.tv.

Tim povodom služena je misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike MUP-a, a nakon mise položeni su vijenci na spomen obilježju svim poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Govoreći o položaju policije u HNŽ-u ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda je kazao kako položaj policijskih djelatnika nije najbolji i kako je sličan položaju policijskih djelatnika u drugim županijama u BiH.

- Na žalost položaj policijskih djelatnika nije najbolji, policajci rade u dosta teškim uvjetima, nisu opremljeni. Razlog za takav položaj je nedostatak sredstava u županijskim proračunima. Mi nastojimo poboljšati uvjete za rad i opremiti policiju kako bi mogla odgovoriti izazovima koji se pred nju postavljaju - kazao je Bevanda.

Dodao je, kako policija u turbulentnim vremenima kakva su danas ima jednu časnu i odgovornu zadaću, a to je očuvanje reda i mira, kao i očuvanje i zaštite sigurnosti građana i njihove imovine, bez čega nema napretka i normalnog života.

- Moramo učiniti svi što je u našoj moći da se policiji osiguraju bolji uvjeti kako bi svoj posao mogla obavljati kvalitetno i korektno. Također, mi koji smo u sustavu moramo učiniti sve da se iz policije koja je danas aktivna izvuče maksimum kako bi ona na spomenute izazove odgovorila na najbolji mogući način - kazao je Bevanda.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Hrvatske republike Herceg Bosne, Zdenko Jurić u izjavi za Fenu je kazao kako je položaj policije na području HNŽ-a jako težak zbog toga što se često javljaju problemi oko imenovanja ministara MUP-a i komesara.

- Često se javljaju problemi zbog nemogućnosti potpisivanja školovanja, unaprjeđenja ili činovanja policijskih službenika. Policijski službenici su u jako teškom položaju posebno ako govorimo o njihovom školovanju i unaprjeđenju - kazao je Jurić.

Nakon polaganja vijenaca u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače" večeras je upriličena izložba "Fotografija kao dokument vremena".