Mostar nije grad slučaj već fenomen svjetskih razmjera

grad mostar
...nego je "grad fenomen", koji u sebi za mnoge Mostarce krije tri fenomena: Stari most "star" 14 godina, Staklenu banku bez ijednog stakla i Gradsku vijećnicu bez gradskog vijeća, piše Večernji list BiH.

Otvorena prije šest godina

Ovaj posljednji fenomen koji je smješten u samom središtu Mostara na adresi Hrvatskih branitelja, na nekadašnjoj vojnoj crti razdvajanja između HVO i Armije BiH, danas slavi šest godina od svečanog otvaranja. Točno prije šest godina, simbolično u podne, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i potpredsjednica Gradskog vijeća Mostara Slađana Gotovac presijekli su vrpcu i time službeno otvorili mostarsku Gradsku vijećnicu. Mostar je tog trenutka dobio još jednu lijepo obnovljenu i uređenu austrougarsku građevinu koja je bila potpuno uništena u posljednjem ratu. Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća donesena je odluka da bivša Osnovna škola "Hamza Humo" postane Gradska vijećnica u kojoj bi gradski čelnici zajedno s Vijećem grada Mostara trebali svojim odlukama donositi bolju budućnost najvećem hercegovačkom gradu. Tog dana, kad je presječena vrpca, građani Mostara su uvidjeli da do te bolje budućnosti moraju još pričekati jer na prvoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Mostara, koja je upriličena u povodu otvaranja objekta, nisu nazočili vijećnici iz Kluba Bošnjaka. Razlog njihove odsutnosti bio je postavljeni spomenik u krugu Gradske vijećnice koji je bio posvećen osmorici pripadnika Vojne policije HVO-a Livno koji su upravo na tom mjestu poginuli 17. rujna 1993. godine.

Preživjela mnoge napade

Dva dana nakon otvaranja, nepoznate osobe su ispalile pet hitaca kalibra 9 mm na Gradsku vijećnicu i to će biti prvi incident u nizu incidenata koji će se događati oko ovog objekta. Na postavljanje stećka odnosno spomen-obilježja poginulim braniteljima iz Livna reagirala je i Udruga obitelji poginulih branitelja Armije RBiH, koja je, kako se neslužbeno smatra, postavila 14. travnja 2012. godine, tik uz spomenik pripadnicima HVO-a, spomenik poginulim pripadnicima Armije RBiH u obliku ljiljana. Nakon postavljanja spomen-obilježja poginulim pripadnicima Armije RBiH, vijećnici HDZ-a počeli su bojkotirati sjednice Gradskog vijeća isto onako kao što su to činili njihovi kolege iz Kluba Bošnjaka. Točno devet mjeseci od postavljanja spomenika u obliku ljiljana, 14. siječnja 2013. godine oko dva sata poslije ponoći eksplodirala je eksplozivna naprava ispod spomen-obilježja pripadnika Armije R BiH i značajno ga oštetila, a posljedice eksplozije se i danas vide.

Sljedeći i posljednji napad koji se dogodio na objekt Gradske vijećnice je pokušaj prosvjednika 7. veljače 2014. godine da je zapale za vrijeme masovnih prosvjeda koji su zahvatili jedan dio Bosne i Hercegovine, ali na svu sreću, brzim djelovanjem mostarskih vatrogasaca taj naum je spriječen, ali je pričinjena znatna materijalna šteta. Danas je ovaj velebni objekt, u koji je utrošeno oko 3,5 milijuna KM, i bez vijećnika i gradskog vijeća. Gradsko vijeće grada Mostara, na zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka, je raspušteno nakon što mu je istekao mandat, a za novo formiranje vijeća će se najvjerojatnije još dugo čekati. Danas u ovom vrlo lijepo uređenom objektu se nalaze: gradonačelnik, Tajništvo gradonačelnika, glavna savjetnica grada Mostara, Odjel za financije i nekretnine, Služba unutarnjeg nadzora i Stručna služba Gradskog vijeća. Kad će ovo prestati biti mostarski fenomen, manje ovisi o Mostaru i njegovim političkim predstavnicima koliko o političkom dogovoru na višim razinama vlasti. Trenutačnu situaciju u gradu Mostaru možda najbolje opisuje to da je bez izbora cijelo jedno desetljeće i da više-manje normalno sve funkcionira.

Grad se infrastrukturno razvija u odnosu na ostatak države, gdje puno toga ne funkcionira, a postoji vlast na svim razinama. Možda Mostar nije "grad slučaj" kako ga netko želi prikazati, možda je ostatak države slučaj, a Mostar "grad fenomen" svjetskih razmjera