Mostar: Nenajavljeni, jednonacionalni I jednopartijski, dolazak dvojice premijera

Mostar, GO HDZ BiH

...je zabilježen nenajavljeni, jednonacionalni, jednopartijski, dolazak dvojice premijera, predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića, te županijskih predstavnika vlasti iz SDA. Prilikom svog dolaska ista skupina je dala potporu Sergiu Šotriću, čovjeku koji se lažno predstavlja predsjednikom Odbora za obnovu „Partizanskog spomen obilježja u Mostaru".

Podsjećamo kako odlukom gradonačelnika Mostara, 2003. godine, uspostavlja se Odbor za potporu obnovi „Partizanskog spomen obilježja u Mostaru" čiji je zadatak savjetodavno pratiti njegovu rekonstrukciju. Nakon smrti predsjednika Odbora, iako za to nije ovlaštena i nije tražila suglasnost gradonačelnika (što joj je obveza), mostarska Agencija Stari Grad uzima sebi za pravo, izvan legalne procedure, samostalno popuniti članstvo i izabrati 'predsjednika' Odbora koji gotovo tri desetljeća živi na višekilometarskoj udaljenosti od Mostara i nema nikakvih dodirnih točaka s projektom u kojem bi navodno trebao sudjelovati.

Lažno se predstavljajući predsjednikom Odbora za obnovu „Partizanskog spomen obilježja u Mostaru" i dovodeći u zabludu javnost i predstavnike vlasti, zaobilazeći gradske institucije i predstavnike lokalne vlasti, poziva visokopozicionirane dužnosnike SDA da uz islamski vjerski obred odaju počast tom ideološkom spomen obilježju.
Susret dužnosnika SDA s neformalnom i samoprozvanom skupinom neuspjeli je pokušaj provokacije čiji je cilj Grad Mostar opet prikazati gradom slučajem, uz želju skrivanja vlastitih neuspjeha i marginalizacije napora učinjenih u približavanju euroatlantskim integracijama.

Posebno je zanimljivo kako su se navedeni dužnosnici SDA tek sada sjetili kako je upravo zadatak Vlade Federacije BiH, preuzet 2006. godine, bio osigurati sredstva za obnovu ovog spomen obilježja. Kako bi se pristupilo sveobuhvatnu zahvatu obnove tog spomen obilježja zanemaruju kako je potrebno prethodno riješiti i imovinskopravna pitanja uzrokovana nacionalizacijom imovine Biskupskog ordinarijata u Mostaru na čijem je zemljištu izgrađen spomenik.

Tako se, očito, u predizborne svrhe, prilikom neslužbenog dolaska u Mostar, nekim neformalnim skupinama, obećavaju visoka proračunska sredstva, dok građani Mostara očekuju rješavanje važnih infrastrukturnih i razvojnih projekata.
Naglašavamo kako građani Mostara od izaslanstva koje su vodili federalni i državni premijeri ne očekuju posjete prilikom kojih bi ulazili u ideološke rasprave, nego posjete koji bi poticali razvojne projekte, izgradnju infrastrukture, prije svega dovršetak izgradnje pročišćivača i kolektora otpadnih voda, kao i ulaganje napora u početak gradnje dionice koridora Vc od Bijače do Počitelja čime bi se uistinu pomoglo Mostaru, stoji u priopćenju Gradskog odbora HDZ BiH Mostar.