Mostar: Neće biti mini hidroelektrana na Buni

Bunski kanali

Ovo građevinsko poduzeće podnijelo je zahtjev Urbanizmu za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju dviju mini hidroelektrana snage po 1800 kw na području Bačevića i Hodbine ,čiji je idejni projekt radilo poduzeće ‘Habitat’ d.o.o. Mostar 2014. godine.

Međutim, predstavnici mještana Buna i Blagaj te koordinacije većeg broja različitih eko-udruga, kao i ekološke udruge ‘Majski cvijet’ Odjelu su podnosili zahtjeve kojim se protive traženoj izgradnji zbog štetnih posljedica koje mogu nastupiti vlasnicima okolnog područja kao i u cilju zaštite prirodnog bogatstva tog područja.

Upornošću predstavnika Udruge ‘Majski cvijet’, koji su više puta donosili različitu dokumentaciju te tražili obustavu postupka izdavanja urbanističke suglasnosti navodeći, između ostaloga, da se traženi lokalitet (Bunski kanali) nalazi u dijelu Toka rijeke Neretve koji je Zavod za zaštitu spomenika kulture BiH proglasio zaštićenim objektom prirode, ljepota ovog područja ostat će netaknuta.

Nakon što je Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ dostavilo spisak svih zaštićenih područja u ovoj županiji, ustanovljeno je da se, između ostaloga, na spisku nalazi i Tok rijeke Neretve.

Također je utvrđeno kako je još 1970. godine to područje Bačevića i Hodbine označen kao ”rezervat prirodnih predjela” te da mu se Rješenjem dalo svojstvo zaštićenog objekta prirode i samim tim je stavljeno pod zakonsku zaštitu.

Mještani ovog područja moći će i dalje uživati u netaknutoj prirodi i ljepotama svoje rijeke.