FOTO  Mostar: Napravite folkteku, ta će nam sportska dvorana

Dok normalan svijet teži ka suvremenijim i boljim stvarima, grad Mostar čiji se čelnici vole pohvaliti da je nekakav centar još uvijek nema sportske dvorane. Ova koju očekuju sportaši i ljubitelji sporta u gradu na Neretvi počela se praviti početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, a kada će, i da li će ikada biti zavšena to nikome nije poznato.

Piše: Petar Zrinski/HERCEGOVINA.info

BiH je prošli mjesec ugostila EP u rukometu za juniore. Kada se to prvenstvo planiralo bilo je predviđeno da i Mostar bude jedan od gradova domaćina, ali da bi se to ostvarilo potrebna je sportaka dvorana koju centar Hercegovine NEMA. Sudeći po trenutačnom stanju Mostar bi danas mogao ugostiti možda jedino prvenstvo u sisanju motke, a i to je upitno jer bi vjerovatno u pola natjecanja nestalo motki koje bi sisali natjecatelji, ali i gledatelji iz Mosatara, koji godinama sisaju priču o dovršetku sportske dvorane.

Ovih dana u medijim se pojavila informacija da je Razvojna banka Vijeća Europe spremna dati kredit za dvoranu od 4000 mjesta, jer po njima Mostaru ne treba veća dvorana. Na tu vijest su se odmah u medijima javili "stručnjaci" koji su se do sada bavili projektom dvorane, kao i sportski djelatnici koji se ne slažu sa ovakvim projektom Razvojne banke.
Stručnjaci valjda očekuju da još dvadesetak i kusur godina budu ti koji će planirati, planirati i samo planirati ono što nikada neće biti napravljeno, naravno uz debela primanja za to planiranje.

Sportski djelatnici s druge strane kažu da Mostaru treba dvorana od 5000 gledatelja kako bi klubovi mogli igrati velika natjecanja. Koji klubovi i koja natjecanja? HŽRK Zrinjski je ove godine postao prvak BiH, a u europskim natjecanjima cure su zabilježile najbolji rezultat u povijesti domaćeg ženskog rukometa u BiH. Za uzvrat su (ako su imale sreću) dobile poslove u mostarskim kavanama i kladionicama. Toliko o brigi grada i stručnjaka za vrhunski sport, a rukometašice Zrinjskog jesu vrhunske sportašice. Nakon te uspješne sezone ekipa je pred raspadom zbog nezainteresiranosti grada, županije i države da ovaj dream team ostane na okupu, a mi pričamo priče o 5000 gledatelja i velikim natjecanjima?

Nakon svega priloženog gospodo Mostaru ne treba ta sportska dvorana. Ionako za par godina u njoj neće u ovom gradu biti sportaša koji bi u njoj igrali i trenirali. Napravite vi neku folkteku u kojoj će se naša mladež baviti modernim sportovima, a mi ljubitelji sporta skupa sa preostalim sportašima i dalje ćemo sisati motku.