Mostar: Nastavak projekta 'Održivi odgovor s ciljem smanjenja ovisnosti'

potpisan sporazum
Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Sukhrob Khoshmukhamedov, privremeni rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH danas su, u sklopu projekta ''Održivi odgovor s ciljem smanjenja ovisnosti u Bosni i Hercegovini", potpisali Sporazum o sufinanciranju s ciljem razmjernog povećanja aktivnosti na smanjenju štete bolesti ovisnosti intravenoznih korisnika droga i zamjenske terapije u liječenju ovisnosti o opijatima u HNŽ.

Za provedbu projekta, koji se implementira već treću godinu, Vlada će osigurati 75.000 KM, a UNDP će omogućiti nesmetanu opskrbu za oko 150 pacijenata u HNŽ i provesti programe preveniranja bolesti ovisnosti. Istaknuto je kako će suradnjom Vlade i UNDP-a biti ostvarene značajne uštede, odnosno nabava potrebnih lijekova, na taj način, bit će 50% povoljnija.

Projekt koji se, osim u HNŽ, provodi u Sarajevskoj i Zeničko-dobojskoj županiji, a čiji je implementator Centar za preveniranje i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, nastavak je uspješnog desetogodišnjeg programa kojeg je financirao Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

„Današnjim potpisivanjem Sporazuma potvrđena je naša dobra suradnja i spremnost da i dalje zajednički radimo na provedbi projekta s ciljem smanjenja ovisnosti. Ovo je samo dio ukupnih aktivnosti koje realiziramo s UNDP-em. Podsjetit ću samo na uspješno okončane projekte energetske učinkovitosti u sklopu kojih su udruženim sredstvima obnovljeni Osnovna škola u Domanovićima i Dom zdravlja Mostar", rekao je predsjednik Herceg.

Privremeni rezidentni predstavnik Khoshmukhamedov istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Vladom i izrazio spremnost za njezinim nastavkom, poglavito se osvrnuvši na mogućnosti povoljne nabave još nekih lijekova. Također, naglasio je potrebu osnaživanja suradnje u provedbi projekata energetske učinkovitosti, ali i u drugim područjima.

Na potpisivanju Sporazuma nazočni su bili: dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, dr. Siniša Skočibušić, ravnatelj Centra za preveniranje i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar i Božena Kaltak, voditeljica Regionalnog ureda UNDP-a za Hercegovinu.

Vlada HNŽ