Mostar: Nasilništvo u gradu, policija sa zalaskom sunca odlazi sa ulica

marija jurčić, mostarka godine, Mostar, statut, vladika, Mostar, Mostar, policija, nasilništvo, razbojnici, Bošnjaci, plan, Mostar, mostarka, turist
Naime radi se o sljedećem. Jučer prilikom odlaka u školu (Stara Gimnazija) na Lenjinovom šetalištu moju kćerku, koja ima 15 godina, presrela su Romska djeca i jedna od djevojčica joj je rekla: "Daj mi pare ili ću te pljunuti". Ostala Romska djeca su stajala tu oko njih podržavajući svoju prijateljicu tako da nije mogla proći dok joj nije dala novac. Šok koji je doživjela umanjilo je to što nije bila sama, ali su u svakom slučaju bili malobrojniji.

Vidim policajce kako na Rondou „treniraju" strogoću zaustavljaju automobile, isto to rade i na raskrsnici ispred Stare Gimnazije (nekadašnjeg Hita sada Španjolskog trga) naravno dok ima sunca, a onda se uredno povuku negdje gdje im je bolje, a za to vrijeme se 50-tak metara od njih događaju razbojništva. Ako ih klasificiramo kao „mala", jer tu se radi o otimanju par maraka, sutra ćemo imati to da se prvo Lenjinovim a onda i drugim djelovima grada neće moći proći jer poučeni iskustvom da nema nikakvih sankcija zbog učinjenih nedjela, ta djeca će prerasti u prave pravcate razbojnike. Sutra će izvaditi nož i reći „Daj pare" a prekosutra će prvo ubiti nekoga, a onda isprazniti džepove.

Nevjerojatan oblik razbojništva i bezobrazluka dešava se svakodnevno kod Franjevačke Crkve, gdje je jednostavno nemoguće proći da vas netko od te djece ne vuče za rukav i traži para. Stajao sam na semaforu pred franjevačkom ljetos i čuo istu tu priču samo se ovaj put radilo o pljuvanju i sladoledu. Da nebude zabune, Romska djevojčica je tražila da joj se dadne sladoled ili će je pljunuti. Naravno opet su presreli mlađe i malobrojnije.

Kao roditelij prisiljeni smo svaki dan supruga ili ja otpratiti kćerku u školu i doći po nju da bi bili sigurni da je ponovo neće netko presresti i oteti joj novac. Izgleda da bi trebali biti zadovoljni dokle god se radi o otimanju novca, a nije bilo fizičkog sukoba.

Definitivno znam da nismo jedini roditelji čijem se djetetu ovo desilo. Smatrao ja ili ne da se po ovom pitanju treba nešto poduzeti stvari će vjerovatno ostati na istom, i puno krupnije stvari se dešavaju ali eto osjećao sam građansku potrebu da o ovome progovorim.

Ovim svojim pismom ne želim generalizirati Romsku populaciju kao devijantnu, jer sam isto tako svjedok svakodnevnih prolazaka ulicom gdje stanujem Roma koji skupljaju sekundarne sirovine i na taj način zarađuju novac, te iste poštujem kao i način na koji zarađuju za život.

Preuzeto sa: mostar-info.com