Mostar, naselje Zgoni: Problem "divljeg" odlagališta otpada se ne rješava

otpad, zgoni, Mostar
Iako iz JP Komunalno tvrde da su poslali hitan nalog za raščišćivanje prema JP Parkovi, teren još uvijek nije očišćen. "Nismo dobili nikakav nalog. Da su ga poslali na moje ime izravno, ja bih ga već dobio!", kazao je Dragan Barišić iz JP Parkovi.

Riječ je o ulici između Dubrovačke i takozvane zelene tržnice koja prolazi pored nekadašnjeg Tepih centra i rudarskog tornja i kod crkve sv. Mateja izlazi u Ulicu Blajburških žrtava. Žitelji ovoga naselja već mjesecima se bore s nesnosnim smradom i velikim rizikom od zaraze. U nadi da će se problem riješiti, mještani su više puta slali dopise gradskim vlastima, ali bezuspješno. Molbu za pomoć slali su Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, Službi za komunalne poslove i okoliš i gradonačelniku Ljubi Bešliću, no otpad se i dalje samo gomila.

Očajni mještani

"Gradske institucije i službe odgovorne za ovu problematiku nisu učinile ništa u našu korist i zaštitu, ali su zato počeli dostavljati na naše adrese rješenja o obveznoj uplati komunalne naknade. Dakle, mi bismo trebali plaćati za to što smo izloženi nesnosnom smradu, riziku od zaraze i sramoti radi izgleda okoliša naše ulice i naselja", stoji u dopisu očajnih mještana poslanom gradskim vlastima.

Iz Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara kazali su kako je nekadašnja zgrada Tepih centra i njezina okolica u privatnom posjedu, ali nije otkriveno u čijem. Zbog toga Grad Mostar nema ovlasti riješiti ovaj problem, nego samo mogu poslati nalog za čišćenje Javnom komunalnom poduzeću. "Prije blagdana smo poslali privremeni interventni nalog za čišćenje JP Komunalno, a kome će oni nalog proslijediti i kada će očistiti to odlagalište, nemamo saznanja", rečeno je iz Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara.

Sigurnost građana

Nekadašnji Tepih centar služi kao sklonište beskućnicima, narkomanima i romskoj populaciji koji se noću tu okupljaju, a rasvjete nema uopće. Osim njih noću se okuplja brojna skupina alkoholiziranih i drogiranih mladića i djevojaka, koji osim nesnosne buke koju stvaraju noću odbacuju staklenu ambalažu od alkohola i medicinske šprice nakon konzumiranja droge, naveli su mještani naselja Zgoni 2.

Stanari strahuju za svoju djecu koja se u večernjim satima vraća iz škole jer prolaz tim putem nije siguran, prvenstveno zbog rasvjete, ali i zbog toga što su u više navrata pripadnici romske populacije gađali kamenjem i plašili djecu iz naselja. "Moju djecu su više puta isprepadala i gađala kamenjima romska djeca, tako da mi ovdje ne živimo normalnim životom", ispričala nam je stanovnica Zgona koja je željela ostati anonimna.

Dnevni list