Mostar: Naša odgovornost je graditi zdravo društvo, bez demona ovisnosti

Mostar, priručnik

...Kombinirani preventivni program za sprečavanje i smanjenje ovisnosti o alkoholu, drogama i kocki" uručiti školama na području Hercegovačko-neretvanske županije priručnik Alkohol, droga i novi demon uoči obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. Studeni- 15. Prosinac) te na taj način poslati poruku: Naša odgovornost je graditi zdravo društvo, bez demona ovisnosti.

Priručnik je namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola. Autorice, pedagoginja dr. sc. Karolina Tadić-Lesko i obiteljska terapeutkinja Anita Begić, mag. socijalnog rada izradile su priručnik u kojem se nalaze četiri priče o djeci koja su se od rane dobi suočila s ovisnošću o alkoholu, drogi, kocki i internetu. U priručniku se nalaze stručni materijali: tekstovi za prevenciju ovisnosti i DVD film koje pedagozi i nastavnici mogu koristiti u okviru provedbe preventivnih programa u školama. Cilj priručnika je učenike odvratiti od početnog eksperimentiranja i opasne igre s bilo kojim oblikom ovisnosti, te ih upozoriti na posljedice koje ovisnost ostavlja po njihov život. Projektne aktivnosti, također, obuhvaćaju i preventivne radionice, koje provode socijalni radnici u mostarskim školama.

Projektom koordinira Alma Kozo, mr. socijalnog rada, a isti se realizira uz financijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, a iz raspodjele dijela prihoda uplaćenih u Proračun Federacije Bosne i Hercegovine u 2017. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.