Mostar: Nagrađeni najbolji studenti Sveučilišta

studenti, Mostar, nagrade
Sredstva jednokratne financijske podrške u iznosu od 1500 maraka dobila su 73 studenta, a sredstva je osiguralo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti iz proračuna Federacije BiH za 2017. godinu.

Studente su nominirala 73 fakulteta koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih institucija u FBiH (univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću, Franjevačka teologija Sarajevo te Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar i Sveučilište u Mostaru), i to po jednog sa svakog fakulteta čiji je prosjek ocjena od 10 ili skoro 10, odnosno 5 ili blizu 5.

U izjavi za novinare ministrica Dilberović kazala je kako je to redovita aktivnost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti koje svake godine nagrađuje skromnim novčanim iznosom najbolje studente.

"Ovo je podrška za njihov trud, rad i zalaganje za akademsko i znanstveno usavršavanje. Dosta nagrađenih sudjelovalo je u studenskoj mobilnosti, različitim simpozijima, konferencijama, u razmjeni studenta i nastavnika koje, također, Federalno ministarstvo podržava svake godine",rekla je Dilberović.

Istaknula je činjenicu da je u 2017. godini, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, Vlada Federacije BiH osnovala Fondaciju za mobilnost studenta i nastavnika Federacije BiH.

Temeljni ciljevi Fondacije su potpora realizaciji programa međunarodne akademske i studenske mobilnosti i razmjene, provedba programa EU, približavanje europskom prostoru visokog obrazovanja te reforma i poboljšavanje kvalitete visokog obrazovanja.

Također, ove godine, u partnerstvu s krovnim udrugama studenata svih šest javnih sveučilišta u Federaciji BiH, pokrenuta je aktivnost na izradi zajedničkog modela studentskog organiziranja u FBiH, dodala je ministrica.

Istaknula je kako će ministarstvo i dalje kontinuirano pratiti i analizirati provođenje Bolonjskog procesa u Federaciji BiH, njegove trendove i dobre prakse u BiH i Europi, te financijski podržavati one projekte koje će rezultirati kvalitetnim školovanjem i porastom broja visokoobrazovnog stanovništva.

Jedna od nagrađenih studentica s Biotehničkog fakulteta u Bihaću Lejla Ajdinović rekla je kako će joj nagrada pomoć u financijskom smislu, ali i pružit motivaciju za daljnji rad.

"Trend odlazak mladih je sve više prisutan, mislim da to nije dobro. Bijeg od problema nije način da se suprotstavimo problemu, problem treba riješiti unutra. Ako problem neće riješiti mladi, tko će?", kazala je Ajdinović.

Student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivan Tomić kazao je kako je nagrada poticaj za nastavak truda, rada i zalaganja.

"Mladi se trebaju uključiti u društvene aktivnosti, trebaju preuzet odgovornost za vlastitu budućnosti, jer na mladim svijet ostaje", rekao je Tomić.

Svečanost uručenja nagrada najboljim studentima upriličeno je u Narodnom pozorištu Mostar./Fena/