Mostar na vrhuncu krize: Upitne plaće i proračun za 2014

Mostar, proračun, kriza
Političke stranke vode pregovore daleko od očiju javnosti, ali rješenje za provedbu odluke Ustavnog suda i održavanje lokalnih izbora još uvijek nema.

Više od 80 sastanaka

- Stanje teško, ali nije kritično. U vremenu gdje se ne provode odluke sudova, gdje nema rješenja, kada se nameću pravila koja nigdje drugo ne vrijede, kada se izazivaju incidenti, poziva na rat, krv i znoj, ipak se uspijeva osigurati minimum za funkcioniranje grada. Do sada je održano više od 80 sastanaka o temi Mostara i nastaviti pregovarat ćemo sve dok se ne postigne konačni dogovor - rekao je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda. Njegov prvi sugovornik u pregovorima je Zijad Hadžiomerović, prvi čovjek SDA u Mostaru. Za razliku od Bevande, primjetno je kako SDA polako gubi živce kada je u pitanju Mostar. To je primjetno u izjavama dužnosnika ove stranke. - Mostar je na vrhuncu krize, Gradsko vijeće ne radi godinu dana, Bošnjaci su marginalizirani, proračun se ne puni. Imali smo dogradonačelnika, rotaciju na čelu grada, predsjednik županije i gradonačelnik nisu mogli biti iz istog naroda. Sve nam je to oteto na zahtjev dva HDZ-a ili Vatikana - rekao je Hadžiomerović te dodao kako SDA želi jedinstven Mostar podijeljen na više općina. Bojazan za događaje u 2014. izrazio je predsjednik HDZ-a 1990 u Mostaru Slaven Raguž. Prema njegovom mišljenju, Mostar je samo slika BiH, nenormalnog društva u ovoj zemlji. - Odgovornost nije samo na politici, nego i na međunarodnoj zajednici. S druge strane, SDP pere ruke sada od svega, a u toj stranci znaju što ne žele, ali ne znaju što žele - poručio je Raguž te ponovio kako Mostaru nisu potrebna posebna zakonska ograničenja zbog zaštite prava konstitutivnih naroda.

Još nema dogovora

Iako se ranije nagađalo kako su HDZ BiH i SDA postigli dogovor, to su u izjavama za medije demantirali i Bevanda i Hadžiomerović. - Vode se pregovori, nikakav dogovor nije postignut, a kada to bude, onda taj sporazum treba primijeniti i na drugim sredinama koje su slične Mostaru. Stav Hrvata je jasan od početka i on je stavljen na papir. S druge strane, neke stranke kao što je SDP mijenjale su svoj stav sukladno potrebama međunarodne zajednice i teško je pregovarati u takvim uvjetima - zaključio je Bevanda. Gledajući trenutno stanje, teško je očekivati skore lokalne izbore u Mostaru.

Vecernji.ba