Mostar: Na plenumu izneseni prijedlozi novih zahtjeva

Mostar, prosvjed, prosvjedi, HSPF,  rezolucija o Bosni i Hercegovini, Europska unija, prosvjedi, španjolski trg, Mostar, prosvjedi, Abrašević, Mostar, prosvjedi, Mostar, prosvjed, prosvjedi, prosvjednici, prosvjedi u bih, Treći entitet, janko bekić, prosvjedi, zahtjevi prosvjednika, plenum građana, prosvjedi u bih, španjolski trg, plenum građana, BIH, izbori, Mostar, prosvjedi, Mostar, plenum građana, prosvjedi, Mostar, prosvjedi, prosvjedi, Mostar, prosvjednici, peticija, potpisivanje peticije, Bošnjaci
Predloženo je da se uputi zahtjev županijskom policijskom komesaru Draganu Brkiću da podnese izvješće o nedavnom napadu na predsjednika Neovisne unije sindikata FBiH Josipa Milića, zatim da predstavnici Plenuma prisustvuju sjednicama županijske Skupštine, da Vlada HNŽ-a izvještava javnost o razmatranju i realizaciji zahtjeva Plenuma, da se suspendira odluka o 18 milijuna kredita radi krpanja proračunske rupe u toj županiji, te da sve osobe, koje ispune sve zakonske uvjete za mirovinu budu umirovljene bez obzira na godine starosti.

Predložen je i zahtjev da u slijedećih pet godina država prestane uzimati kredite od MMF-a, te da se traži odgoda otplate postojećeg duga na vremenski rok od 5 godina, koji će se iskoristiti za obnovu gospodarstva i ubrzano zapošljavanje.

„Prijedlozi novih zahtjeva razmatrat će se na idućem plenumu", priopćeno je iz Plenuma građanki i građana Mostara.

Inače, večerašnji skup posjetili su članovi Plenuma građanki i građana Sarajeva koji su izazvali pozitivne reakcije Mostaraca i Mostarki.

„Došli smo da vam pružimo podršku i da vam kažemo da unatoč medijskoj blokadi mi ipak čujemo poruke iz Mostara. Ona je jako bitna, jer je to poruka zajedništva, a ne lažni optimizam. Građani u BiH postaju sve zreliji. Mi zajedno pravimo korjenite promjene u društvu, jer želimo korjenite promjene na državnoj i federalnoj razini", rekao je član sarajevskog Plenuma Srđan Žagovec.

Podršku Plenumu svojim prisustvom također je iskazao i profesor Nigel Osbourne. On je rekao da je sve što se događa u Mostaru i BiH ima pozitivnu vrijednost, da je potrebno mnogo solidarnosti, te da će po povratku u Škotsku osnovati grupu solidarnosti za socijalnu pravdu u BiH.

Naglasio je i kako treba vršiti pritisak na međunarodnu zajednicu koja "sada ima mogućnost da očisti svoju savjest te da preuzme odgovornost za svoje greške".

„Vaši prijatelji su jači nego vaši vragovi", zaključio je Osbourne.

Tijekom današnjeg dana skupljeno je oko tri stotine potpisa za peticiju podrške zahtjevima građana.

„Sutrašnji prosvjed bit će održan u 17 sati na Španjolskom trgu, a sljedeći Plenum građanki i građana Mostara održati će se u srijedu u OKC-u Abrašević, s početkom u 18 sati", stoji u priopćenju.

FENA