Mostar: Molio sam dr. da mi pomogne, no on nije htio

U takvoj situaciji nedavno se zatekao Leopold Ljubić iz mostarskog naselja Rodoč, koji je 4. kolovoza imao težu prometnu nesreću na Bišću polju i hitno je trebao adekvatnu medicinsku pomoć. Isti dan je zaprimljen u Centar za urgentnu medicinu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar gdje je pregledan i nakon toga smješten na Odjel za traumatologiju. No, ono što je Ljubića šokiralo više od same nesreće koja ga je zadesila jest to da je četiri dana ležao u bolnici, a odjelni liječnik dr. mu nije ni na kakav način pomogao te je pušten kući kao izliječen.

Bez pomoći

- Nije mi jasno da jedan liječnik kojemu je dužnost pomagati unesrećenim ljudima neće četiri dana maknuti prstom dok mu pacijenti leže u bolničkom krevetu. Kada sam primljen u CUM, slikali su mi nogu gdje je jasno vidljiv lom zgloba, a uz to sam imao i puknuće rebra. Međutim, dr. po tom pitanju nije učinio ništa iako je imao uvid u tu snimku, a ja sam četiri dana ležao u bolnici s nateknutom nogom i bolovima te se nisam mogao micati. Molio sam ga da mi pomogne i nešto učini s mojom nogom, no on jednostavno nije htio, ispričao nam je potreseni Ljubić. Kako kaže, prilikom velike vizite gdje je bilo još liječnika, dr. mu je prekrio nogu i ostalim liječnicima rekao da je on dobro i da će uskoro ići kući. Ljubić je reagirao na način da je otkrio modru i nateknutu nogu i pitao liječnike što će s njim. No, to je samo razljutilo dr. koji je nakon toga vikao na njega.
- Nakon vizite se vratio i počeo vikati na mene te mi je rekao: "Vidjet ćeš što ću ti napisati." Morao sam sam sebi stavljati bocu od soka ispod noge da je malo izdignem, jer i sam znam uz znanje iz prve pomoći da se noga mora izdignuti. Četvrti dan mog boravka su me pustili iz bolnice i tad mi rekli da bi mi mogli zavojem zaviti nogu, što sam odbio jer to nisu bili u stanju učiniti prva tri dana. Nisu bili u stanju staviti mi ni oblog na nogu, a morao sam ih moliti da me netko odvede do auta jer mi nisu dali niti štake, a na nogu se nisam nikako mogao osloniti, rekao je Ljubić.

Slijedi tužba

Nakon tjedan dana je opet došao u CUM gdje su mu ponovno slikali nogu i odlučili staviti čizmu. Tjedan dana iza toga Ljubić je otišao na skidanje čizme kada ga je pregledao dr. Zoran Rebac i, uvidjevši težinu ozljede, stavljen mu je gips duž cijele noge. Tako je Ljubić tek 15 dana nakon nesreće bio adekvatno zbrinut i utvrđeni su mu lom zgloba i istegnuće ligamenata koje dr. prilikom Ljubićeva boravka u bolnici nije ni pokušao ustvrditi.
- Zaista je žalosno kako se pojedini liječnici ponašaju prema pacijentima, a dr. je pravi primjer za to. Jednako kao prema meni se ponašao i prema drugim pacijentima koji su bili sa mnom u sobi. Nikada više ne želim imati posla s tim liječnikom i namjeravam podnijeti tužbu protiv njega i nadam se da se ovakvo nešto nikome neće ponoviti, istaknuo je Ljubić. Odgovore na pitanja zašto se nije pomoglo unesrećenom Ljubiću potražili smo i na KB Mostar.
- Nemamo odgovore na vaše upite do daljnjega, kazali su nam kratko sa KB Mostar.

Dnevni list