FOTO  Mostar: Mještani Ortiješa ogorčeni zbog problema sa kanalizacijom

Ortiješ, kanalizacija, kiše

Međutim, ima i onih kojima je ta kiša donijela velike probleme, i pitaju se do kada će sa strepnjom gledati u nebo isčekujući novu kišu koja će im donijeti nove nevolje.

Riječ je o žiteljima mostarskog naselja Ortiješ koji su proveli još jednu besanu noć boreći se sa fekalijama koje im je u kuće i dvorišta donijela obilna kiša. Ljuti, umorni i razočarani javili su se u redakciju našeg portala sa apelom da im se pomogne.

"Mi u naselju imamo probleme s kanalizacijom čim padne kiša, i svaki put moramo zvati cisterne da očiste posljedice. Sinoć su fekalije iz kanalizacije krenule ljudima u kuće, a među kojima sam i ja bila", kaže nam jedna ogorčena stanovnica Ortiješa i nastavlja:

"Cijelu noć smo bili nemoćni i borili se s vodom i fekalijama, a najgore od svega jeste da ovdje većina domaćinstava pije bunarsku vodu. Odgovorni u gradu su se oglušili na naše vapaje i pozive u pomoć. Mi samo tražimo da nam se asfaltira ulica, dužine nekih dvjestotinjak metara, i time bi se riješili mulja na kritičnom dijelu gdje se stalno događaju začepljenja. Obećaju nam pomoći ima nekoliko godina , navodno su i novci odobreni za taj projekt, ali za sada nema od toga ništa. Ogorčeni stanovnici Ortiješa se pitaju kome se trebaju obratiti da jednom konačno riješi njihov problem zbog koga moraju dežurati u kućama i zbog najmanje kiše", završila je svoju priču naša sugovornica.

Inače svi žitelji ovog naselja konstantno plaćaju privatne cisterne, koje dolaze odčepiti kanalizaciju, i kažu da ne nailaze na razumijevanje vodovoda iz koga se ograđuju da oni nemaju ništa s tom kanalizacijom jer navodno da oni to nisu odobrili i primili.

I dok velika većina građana Mostara željno iščekuje kišu, stanovnici Ortiješa mole Boga da je ne bude, jer svaka, pa i ona manja im donosi velike probleme.

Dopuna teksta nakon današnje kiše:

Na slikama je jedno od dvorišta u Ortiješu poslije današnje kiše, kanalizacija je definitivno u dvorištima i kućama, i ovim putem pozivamo čelne ljude grada Mostara na čašu vode iz bunara, koju piju naša djeca. Na sve današnje pozive ostali smo zakinuti za pomoć,  iz vodovoda kaže da prije sutra ne mogu izaći na teren, a privatni komunalci s cisternama su  prezauzeti. e to je naša stvarnost, moj narode da nije žalosno, bilo bi smješno.

HERCEGOVINA.info