Mostar: Metorolozi javljaju ugodnih 37, portali pišu o 50 stupnjeva

Mostar, vrijeme, vrućina, elementrana nepogoda, klima, toplotni udar, klimatske promjene
Mostarci sa pravom negoduju zbog ovih netočnih informacija sa obzirom da je meteorološka postaja stacionirana na Bijelom Brijegu, te da se temperature mjere u hladu.

Internet su jučer preplavile fotografije termometara na kojima se jasno vidi da je temperatura u Mostaru dosegla nevjerojatnih 50. stupnjeva. Ono što je još gore jeste da smo jučer u centru grada naišli na nekoliko grupa radnika koji su radili na otvorenom po tom "čelopeku".

Građevinski radnik koji radi na jednoj gradskoj fasadi kaže da u privatnika mora raditi, jer će mu u suprotnom pokazati put prema kući. Imam ženu i dvoje djece, i ovaj moj posaonam je jedini izvor prihoda, tako da moram raditi bez obzira da li je vani kao danas pakleno vruće ili prije par mjeseci kada je bilo polarno hladno. Ne mislim da će se neko zabrinuti što radimo u ovakvim uvjetima koji su ekstremni, pogotovo ne ove vlasti kojima je dobro u klimatiziranim kancelarijama.

Njegov kolega je dodao: Ova kao i vlasti prije konstantno lažu o visini temperature u Mostaru. Neka dođe komisija bilo gdje u centar grada i neka izmjeri točnu temperaturu,i tada bi se morala proglasiti elementarna nepogoda.

Naši sugovornici su zamolili da ostanu anonimni jer ih je strah da će izgubiti i taj težak posao. Meteorolozi i u narednim danima najavljuju slične temperature, tako da nam ostaje samo poslati poruku Spašavaj se tko i kako može, jer niko nam drugi neće pomoći.

hercegovina.info