Mostar: Lopovi počupali električne kablove iz obnovljenih zgrada

Mostarska zgrada preko puta Doma zdravlja
Obnova zgrada u Mostaru koje su porušene u ratu i dalje traje. Još prošle godine je završena prva faza radova, ali je projekt prekinut jer gradske vlasti više nisu imale novca za nastavak projekta, a vlasti na županijskoj razini nisu bile uplatile potrebna sredstva. I dok se čekalo na nastavak radova, vandali i lopovi su još jednom izašli u prvi plan.

Devastacija zgrada

Naime, zgrade su devastirane tako što su iz zidova počupani svi kablovi elektroinstalacija. Tako su u stambenoj zgradi na adresi Bulevar br. 31 počupani svi kablovi i razbijeno staklo na ulaznim vratima. Također su počupani kablovi na zgradama u Šantićevoj ulici 36 i 66 te Bulevar br. 33. Na zgradama na Buni su razbijena stakla na prozorima. Na fasadama mnogih zgrada su ispisani grafiti. - Sve nam ovo pričinjava veliku štetu i iziskuje nova financijska sredstva da bi se šteta sanirala. Očekivali smo da će se nastaviti s drugom fazom radova, ali ovo nas vraća u stanje u kojem smo bili prije godinu dana - rekli su nam u mostarskoj Gradskoj upravi.

Angažman policije

Međutim, nadaju se da će policija otkriti počinitelje te da će na taj način biti spriječena daljnja devastacija ovih objekata. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je prije nekoliko dana izjavio da će gradske vlasti ove godine morati paziti na svaku marku te da u ovoj godini ne smije biti deficita u gradskom proračunu. Ovakvi događaji sigurno ne idu tome u prilog jer stvaraju dodatne, neplanirane troškove, koji nisu zanemarivi. Gradske vlasti pozivaju i građane da više obrate pozornost na ovakve događaje te da sve informacije koje imaju o počiniteljima ovih djela proslijede policiji. Inače, lopovi su bezbroj puta do sada činili slična djela, a čak su uništavali trafostanice kako bi došli do bakrenih žica koje kasnije prodaju po mizernim cijenama. Pojedini dijelovi Mostara su nekoliko puta ostajali bez struje zbog ovakvih događaja, a Elektroprivredi HZ HB je nanesena velika šteta. U posljednjem ovakvom nedjelu lopovi su izazvali strujni udar u kojem je vjerojatno bilo ozlijeđenih, a tom prilikom je iza njih ostao cjelokupan alat s kojim se služe prilikom kriminalnih radnji.

izvor: večernji.ba