Mostar: Ljudski faktor zamalo izazvao katastrofu?

Mostar, požar
Postojala je bojazan da se vatra proširi na stambene objekte i dvije proizvodne hale u neposrednoj blizini. Na svu sreću, do toga nije došlo.

Požar je izbio oko 00.50 sati i vatra je najprije zahvatila gume od autobusa koje su bile za otpada, a potom se proširila na jedan kamion i automobil koji su također bili otpadni. Iz poduzeća Mo Bus je potvrđeno kako nisu pretrpjeli materijalnu štetu u ovom slučaju. Šteta je načinjena jednom poduzeću čiji je kamion s dizalicom bio parkiran u neposrednoj blizini i koji je uništen u požaru.

Vatrogasci su cijelu noć proveli na terenu, a dežurali su i jučer u jutarnjim satima zbog bojazni od ponovnog aktiviranja požara. Zbog ogromnog plamena koji se nadvio nad ovim naseljem, poduzeće Elektroprivreda HZ-HB preventivno je isključila električnu energiju za dio naselja Raštani i Orlac do njegove sanacije i potpunog gašenja.

Pripadnici policije jučer su fotografirali mjesto požarišta, a obzirom da se nisu stekli uvjeti za obavljanje očevida, isti bi se trebao uraditi danas u jutarnjim satima. O uzroku se još ništa ne zna, ali je pretpostavka kako je u pitanju ljudski faktor. Navodno je u subotu u neposrednoj blizini skladišta i garaže Mo Busa netko od mještana palio korov i nisko raslinje pa postoji sumnja da je vatra kasnije zahvatila otpadne gume.

Damir Marić, ravnatelj poduzeća Mo Bus potvrdio je kako su vatrogasci intervenirali vrlo brzo i da je spriječeno širenje požarišta.

"Naša je jedina greška što otpad nije bio adekvatno skladišten već je bio na otvorenom i zbog toga isprika ide stanovništvu zbog uznemirenosti", rekao je Marić.

Dodao je da su svi autobusi na vrijeme sklonjeni, a samo je na jednom autobusu vatra zahvatila reklamu i to će biti sanirano i očišćeno.

"Mi kao poduzeće nismo pretrpjeli štetu obzirom da su gume, kamion i jedno malo vozilo bili otpad. Nažalost tu je u blizini bilo parkirano jedno teretno vozilo dizalica u vlasništvu druge firme i ono je pretrpjelo veća oštećenja", rekao je Marić.

Danas bi na teren zajedno s policijom trebao izaći i inspektor za protupožarnu zaštitu kako bi se utvrdio uzrok požara.

Dnevni list