FOTO  Mostar: Ljubo Krmek bio gost Književne srijede

Ljubo Krmek, Mostar

Gost Književne srijede bio je književnik Ljubo Krmek, član Upravnog odbora DHK HB. O stvaralaštvu Ljube Krmeka govorile su dr. sc. Marina Kljajo Radić, prof. i Tina Laco, prof. Voditelj programa bio je književnik Ivan Baković.

Očuvanje identiteta i potraga za istim stalna je pjesnikova preokupacija koju će iskazivati kroz različite prizme i različite krugove pažnje, osobito pri tome vjerujući u jezik kao najsnažnije sredstvo stalnih ritmičkih i dinamičkih metamorfoza.
Ljubo Krmek, s punom pravom može se reći, posjeduje uistinu specifičan odnos prema tradiciji u formalnom smislu. On je posuđuje, ali bez patetične intencije da joj se u potpunosti vrati. On ne odbacuje svježinu, opuštenost, dinamiku i zaigranost modernog izraza, ali podsjeća na važnost štovanja tradicionalne strukture. (Tina Laco).

Pjesnik Ljubo Krmek zasigurno je jedan od pozvanih za život po Riječi. Nadahnut kamenim slovima on i ne sumnja u njihovu trajnost, svoj zavijačaj reanimira i ulaže u korice... Dok čitam Ljubine pjesme preda mnom se rasprostire humska zemlja, ljepota i strahota njezina. Autohtoni motivi hercegovačke toponimike protkane kamenim uratcima, „biljezima"nasljonjeni su uz obraz moru. Gdje je pjesnik? U „betonskoj košuljici" osupnut savješću zbog ostavljenog ognjišta, i zalogom majke Humljanke, okresuje se riječima. (Marina Kljajo-Radić).
Ljubo Krmek (1969., Čapljina), član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, gdje je u drugom mandatu član Upravnog odbora. Član je Matice hrvatske Stolac te predsjednik Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Predsjednik je Povjerenstva za održavanje književnih manifestacija Vidoška pjesnička noć u Stocu i Rijek iz kamena u Čapljini. Predsjednik je udruge građana Yabsco Neum. Jedan je od pokretača lista Vrutak Društva prijatelja starina Hutovo, koji je izašao u jedanaest brojeva.
Za svoje pjesništvo 2010. nagrašen je nagradom Dubravko Horvatić.

Objavljena djela:
1. Milogledi (pjesme), Matica hrvatska, Ploče, 1999.
2. Višeglasje (pjesme), Matica hrvatska, Stolac, 2001.
3. Humljanke (pjesme), Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar -Založba kralja Tomislava, Mostar - Čapljina, 2008.
4. Ibalo balo (pjesme) Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar - Založba kralja Tomislava, Mostar - Čapljina, 2009.
5. Grudina (pjesme), HKZ - Hrvatsko slovo, Zagreb, 2012.
6. Drijen (pjesme), Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar - Matica hrvatska Stolac, Mostar, 2013.
7. Neretvanski dobnik (kolumne), HKZ - Hrvatsko slovo, Zagreb, 2013.
8. Iz humske zemlje, Knjiga prva (povijesnoprozni zapisci), Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar, 2013.
9. Hrvatsko pjesništvo Donje Hercegovine, (pregled), Matica hrvatska Stolac, Stolac, 2014.
10. Zadom (pjesme), Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar - Matica hrvatska Stolac, Mostar-Stolac, 2015.
11. Morine (proza), Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar - Matica hrvatska Stolac, Mostar-Stolac, 2015.
12.Iz humske zemlje, Knjiga druga (povijesnoprozni zapisi), Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar - Matica hrvatska Stolac, Mostar-Stolac, 2016.

Program je održan u srijedu 7. prosinca 2016. u 12.00 sati, u Otvorenoj čitaonici DHK HB u HDHS Kosača Trg hrvatskih velikana bb.