Mostar: Krije li Velež bogate paleontološke nalaze

pronalazak

Tako su stručnjaci iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu obišli lokalitet na Podveležju, gdje su paleontolozi ustvrdili da je riječ o fosilu morske ribe te da, najvjerovatnije, pripada razdoblju krede. Starost fosila procijenjena je na oko 100 milijuna godina, piše Dnevni avaz.

Poklon kupcima

Iako je tada ocijenjeno da je riječ o vrlo rijetkim nalazima koji su još pronađeni samo na području Trebinja, kao i da je to prvi nalaz takve vrste pronađen na području Veleža, to je ukazivalo na mogućnost pronalaska drugih, možda i bolje sačuvanih fosilnih ostataka.

I dok fosili riba iz Podveležja do danas nisu paleontološki detaljnije istraženi, kao ni lokalitet pronalaska, kako je to u svom radu „Paleontološki značaj krednih sedimenata u Hercegovini" naveo geolog Goran Glamuzina, ovih dana pronađen je novi nalaz.

Zanimljivo, kamenu ploču s fosilom ribe pronašao je isti čovjek kao i onu od prije devet godina, Salem Maksumić koji se, inače, bavi iskopavanjem kamenih ploča za potrebe građevinarstva. Dok je fosil ribe iz 2009. godine bio dug osam, ovaj je, kaže Maksumić, dug 20 centimetara.

- Pronašli smo ga na nadmorskoj visini od oko 1.600 metara i puno je bolje sačuvan od onoga koji su stručnjaci pregledali. Ali nekoliko puta do sada smo pronalazili te fosile i uglavnom smo to poklanjali našim kupcima i prijateljima - priča Maksumić.

Stručnjaci znaju

Stručnjake o novim nalazima nisu obavještavali, jer, kako navodi, oni znaju za njih.

- Zvali smo ih jednom, bili su, mogli su i mogu doći. Tu smo još neko vrijeme jer uskoro, zbog niskih temperatura, obustavljamo rad do proljeća - kazao je u telefonskom razgovoru Maksumić.