FOTO  Mostar: Konferencija Europske direktive i vodne usluge u BiH

Mostar, konferencija
...na specijaliziranom skupu o temi vodnih usluga u BiH i primjenama propisa EU održanom u velikoj dvorani Hotela Mepas u Mostaru.

U pozdravnom govoru, predsjednik Herceg iskazao je zadovoljstvo činjenicom da se o izazovima sektora vodnih usluga, a u kontekstu našega europskog puta, razgovara upravo u Mostaru, u sjedištu Hercegovačko-neretvanske županije, koja svim svojim aktivnostima snažno zagovara i podupire europski put BiH.

„Dodatnu vrijednost ovoj Konferenciji daje činjenica da je njezino organiziranje rezultat uspješne prekogranične, europske suradnje hrvatskog strukovno-informativnog časopisa Komunal i bosanskohercegovačke Agencije za vodno područje Jadranskoga mora koju je, sa zadovoljstvom, poduprla i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.", rekao je predsjednik Herceg ističući kako naši prostori raspolažu iznimnim bogatstvom vode kao prirodnog resursa, te kako nismo svjesni njezine vrijednosti, a još manje nužnosti očuvanja njezine kvalitete.

„A i kad smo svjesni, nedostaje nam ne toliko znanja koliko sredstava da očuvamo naše vode kao ograničeni izvor i ekonomsko dobro kojim trebamo upravljati na način da se ne ugroze interesi budućih naraštaja. To se možda ponajbolje vidi upravo kroz stanje vodnih usluga i infrastrukture u području vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja koje je, nažalost, daleko od primjene načela upravljanja zahvaćenom vodom od izvorišta do korisnika i od korisnika do neškodljivog upuštanja u okoliš.", rekao je predsjednik Herceg dodavši i to kako je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije svjesna vrijednosti voda, a pri kreiranju javnih politika uistinu pozorno slušamo preporuke znanosti i struke.

„Odluke u području vodne politike i njihovo implementiranje u praksi, pokušavamo temeljiti upravo na prepoznavanju i poznavanju vrijednosti vode kao preduvjeta našeg života, kulture i gospodarske moći. Na osobit način, moramo i želimo voditi više računa o kvaliteti vode koju imamo. Mi u HNŽ-u još uvijek imamo vode relativno dobre kvalitete, ali ne smijemo ignorirati specifičnosti područja delte rijeke Neretve, njezina sliva kao i sliva rijeke Trebišnjice gdje su vodoopskrbni izvori pod povremenim utjecajem mora ili opterećenja iz gornjih dijelova sliva. K tome, vrlo izglednu ugrozu za naše vode predstavljaju i mogući nastavak izgradnje Jadransko-jonske autoceste, koridora V5 i cijelog niza sadržaja koji prate takove objekte," istaknuo je predsjednik Herceg zaključivši kako je Konferencija „Europske direktive i vodne usluge u BiH" prigoda za razmjenu stručnih mišljenja i iskustava za provedbu infrastrukturnih projekata u području vodnih usluga, poglavito u dijelu njihova financiranja iz raspoloživih europskih fondova.

Inače, na Konferenciji je uz predsjednika Hercega bio nazočan i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, te brojni predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih institucija, akademski stručnjaci, konzultanti i projektanti, a raspravljano je o unaprjeđenju i prilagodbi vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja voda.