Mostar: Koncert Lovre Pogorelića

lovro pogorelić, koncert
...u Galeriji kraljice Katarine, bit će priređen koncert pijanista Lovre Pogorelića.

Sponzor večeri je JP Elektroprivreda HZ HB.
Ulaz je slobodan.
MATICA HRVATSKA MOSTAR

PROGRAM:

J. Slavenski:
Sonata, op.4
Adagio religioso
Allegro pastorale
F. Chopin:
Prva balada u g-molu, op.23
Druga balada u F-duru, op.38
Treća balada u As-duru, op.47
Četvrta balada u f-molu, op.52
FOTOGRAFIJE: www.lovropogorelich.net

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Među recentnim nastupima izdvaja koncertnu turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Tianjin, Šangaj, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi, prigodom kojeg je kritičar lista Cultura&Societá opisao njegov nastup kao „Pijanističku meditaciju" i istaknuo „...istančanost zvuka koji zadire u meditativnu unutarnju refleksiju kojoj se suprotstavljaju dinamične eksplozije što slijede jednu vrlo osobnu logiku. To se u mantovanskom recitalu vidjelo i u djelima romantičara Schuberta (Sonata D 960) i Schumanna (Kreisleriana op. 16) kao i kod ekstatičnog i mističnog ‘simbolista' Skrjabina (5. Sonata)".
Prilikom turneje s Mađarskom filharmonijom (2013.) pod ravnanjem Zoltána Kocsisa (2. Klavirski koncert S. Rahmanjinova; Miškolc, Szegedin, Pečuh, Debrecin, Budimpešta) njegov nastup u Palači umjetnosti u Budimpešti propraćen je riječima:
"Plemenitu eleganciju izvedbe Lovre Pogorelića, njegove suverene, ali ne pretjerane, individualne odabire tempa - koje je orkestar uglavnom dosta fleksibilno pratio, - njegovu prirodnu virtuoznost auditorij je nagradio urnebesnim pljeskom, a glazbenik koji i svojom skromnošću pokazuje primjer svima, za to je zahvalio kratkim frapantnim preludijem Rahmanjinova. "
A. Kovács, Eozin magazine, Pečuh, dok je za turneje po Japanu 2012. zapisano:
"...On je krupan čovjek i svira s punim udarom, iako nalazim profinjenost u njegovom zadivljujućem zvuku..." K. Michishita, Let's Enjoy Tokyo, 5 najboljih koncerata u 2011., te:
"...Njegova izvedba je ekstremno bogata i raznovrsna a vještina njegovih ruku je neiscrpna. Vizualno, kao blistavi kristali i moćno kao prašina u zraku. Potpuno sam zadivljena ogromnom širinom dinamičke skale i njegovim kapacitetom u okretnosti pokretne snage logičkog sklada. Njegov rad sadrži mnogo ekscentričnih faktora, ipak svaki djelić zvuka je gladak i blistav kao baršun ..." K. Fushhiya, www.jazztokyo.com.
Francuska diskografska kuća Intrada (Pariz) prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića te je u proljeće 2007. izdala CD Liszt Lovro Pogorelić koji je izazvao divljenje kritike u rasponu od uzvika Wouah! u Francuskoj (A. Jourdain, www.pianobleu.com) do karakterizacije "... pijanist izvjesne reputacije sa zadivljujućim muzičkim argumentima..." (J. Hamada, The Record Geijutsu Disc Review, Japan).
Francuski muzički kanal Mezzo snimio je dokumentarni film o nastanku ovog CD-a koji je višekratno emitiran.
U prosincu 2008. Intrada izdaje novi CD Lovre Pogorelića, s djelima Musorgskog i Rahmanjinova. Pianobleu odabire ovaj CD kao CD mjeseca siječnja 2009. Hrvatski izdavač je Dancing Bear.
U proljeće 2012. na Danima hrvatskog filma prikazan je glazbeni spot Slike s izložbe Lovre Pogorelića, autora Zorana Vuletića. HRT snimila je portret Lovre Pogorelića još 1993., a pretprošle godine intervjuirala ga je u emisiji Knjiga ili život.
Lovro Pogorelić izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji Zagreb, utemeljitelj i umjetnički direktor PagArtFestivala.

Nina Pogorelić