FOTO  Mostar: Koncert izraelske etno grupe Oud in the Middle West i izložba Marine Tošić

kosača, koncert, Izložba
Prije koncerta bit će otvorena izložba slikarice Marina Tošić, iz Tel Aviva koja je i osnivačica spomenute skupine.

Izložba koju će imati prigodu vidjeti mostarska publika sadrži novu seriju crteža koji su ilustracija moderne Svete zemlje, a čini je 40 radova formata do 34 X 50 cm.

Marina Tošić, rođena 1968. u Sarajevu je svestrana umjetnica. Osim u likovnoj umjetnosti ona je svoj umjetnički izraz našla i u glazbi kojom je počela baviti veoma rano, pa je još u Sarajevu završila osnovnu i srednju glazbenu školu. Nakon srednje škole odlazi na studij na Umjetničkoj akademiji „Jan Matejko" u Krakowu (Poljska) na kojoj i magistra 1991. godine.

Tošić je sudjelovala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Izraelu, Švicarskoj, Poljskoj, Švedskoj, SAD-u i zemljama bivše Jugoslavije. Na Bar Ilan Sveučilištu u Izraelu Marina dodatno razvija svoje umjetničke i glazbene vještine i proširuje svoje glazbeno znanje o izraelskoj narodnoj glazbi i glazbi Srednjeg istoka. 2011. godine diplomira na "Rubin" Akademiji za glazbu i ples na odsjeku za arapsku glazbu što je bilo veoma intenzivno iskustvo s obzirom da je bila među malobrojnim Židovima, koji su studirali arapsku glazbu, naravno pod ravneteljstvom arapskih profesora.

Marina Tošić osnovala je grupu „Oud in the Middle West" u kojoj komponira i svira, a uz nju nastupaju Bety Klein, Jacob Miron i Gonen Wiezel. S grupom će nastupiti i jedna od vodećih izvođačica ladino glazbe Bety Klein.
Na repertoaru su poznate Ladino romanse, te instrumentalne kompozicije inspirirane arapskom i turskom i glazbom Bliskog Istoka.
Izložba u Mostaru ostaje otvorena do 31. ožujka 2016. godine