Mostar: Kod Vijećnice postavljen spomenik poginulim braniteljima

Vijećnica
...snaga, postavila stećak , spomen-obilježje kod Gradske vijećnice na Bulevaru u čast sedam pripadnika Vojne policije HVO-a,  koji su 1993. poginuli točno nna tom mjestu.

Umjesto drvenog križa

Spomen-obilježje je postavljeno umjesto drvenog križa koji je tamo postavljen 1996. godine. Predsjednik Hercegovačke podružnice Udruge “Zavjet”  Franjo Cvitković je kazao kako je stećak postavljen jučer iz razloga što se ovih dana dovršava uređenje partera Gradske vijećnice, a da će spomen-obilježje svečano biti otkriveno u lipnju, odnosno u vrijeme obilježavanja Lipanjskih zora.

- Sklonit ćemo križ koji je dosad stajao pored mjesta gdje su vojnici izginuli, a koji je, iskreno, i postavljen samoinicijativno i to odmah po prestanku ratnih događanja. Nekima je taj isti križ, a ne vidim razloga za to, u zadnje vrijeme bio kamen spoticanja. Sada smo dobili smo sve dozvole od Gradske uprave i odlučili smo se za postavljanje pravog spomenika kako bi obitelj poginulih i svi mi imali prigodan spomenik gdje bi tim ljudima odali počasti i zapalili svijeće, kazao je Cvitković.

Spomenik je uradio akademski slikar Andrej Gvozden, na istom će se nalaziti imena poginulih vojnika te hrvatska tradicionalna obilježja.

- Puno je simbolike u ovom spomeniku. I akademski slikar koji ga je uradio je sin branitelja koji je jedan od ubijenih na Bugojanskom stadionu, kazao je Cvitković.

Bez dizanja tenzija

Podsjetimo, drveni križ iz Livna u blizini obnovljene Gradske vijećnice godinama je svjedočio i pokazivao mjesto na kojem je 1993. pogođeno sedam mladih Livnjaka, pripadnika Vojne policije HVO-a. Postavljen je odmah nakon smirivanja ratnih zbivanja, ne točno na mjestu stradanja jer su stradali na cesti, ali odmah tik kod njega, u dvorištu škole, koja će sada biti mjesto gradskih poglavara.

Otkad je krenula obnova Gradske vijećnice, oko križa se vodila polemika, odnosno postavljalo se pitanje je li istome mjesto na gradskom zemljištu.

I sam gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je tad izjavio kako je križ podignut kao obilježje poginulih vojnika te da su ga podigle njihove obitelji i braniteljska udruženja.

Istaknuo je kako spomen-obilježje budućem objektu Gradske vijećnice neće smetati, jer će se nalaziti uz parkiralište te da nema potrebe za dizanjem nacionalnih tenzija.

Prekjučerašnjem postavljanju stećka nazočili su i djeca branitelja iz Livna, čiji su očevi bili suborci poginulih Livnjaka.

Dnevni list