Mostar: Klizište na Bjelušinama prijeti i grobovima i naselju

bjelušine, klizište, Mostar
Tijekom jučerašnjeg posjeta ovome mjestu naišli smo na ostatke ljudskih kostiju iz grobova koji su se uslijed klizišta strovalili u provaliju uz groblje. Prema upozorenjima stručnjaka, groblje je i prije rata bilo ugroženo. Nekontrolirana ratna sječa borova, koji su rasli oko groblja, a čiji su korijeni štitili tlo od daljnjeg urušavanja, pojačala je eroziju zemljišta, piše Dnevni list.

Paroh Radivoje Krulj, starješina mostarski, najavio je alarmiranje svih razina vlasti u BiH kako bi se spriječilo daljnje propadanje groblja.

Uraditi studiju

"Potrebno je uraditi znanstvenu studiju koja će jasno pokazati uzroke ovakvog stanja. Iz onoga što kaže struka znat ćemo što je to što se mora i treba napraviti kako bi se spriječilo daljnje propadanje", kazao je Krulj.

Ostatke ljudskih kostiju koje smo zatekli na groblju svećenik Krulj je pokupio s namjerom da ih preda Pogrebnom odboru.

"Kosti koje smo pronašli će biti dostojanstveno pokopane u zajedničku grobnicu", kazao je Krulj.

Uz rubove groblja jasno su vidljivi ostaci korijenja nekadašnjih borova koji su služili kao svojevrsni štit od rasipanja tla. Njihovom sječom nastalo je klizište koje prijeti cijelom području. Borovi su posječeni tijekom rata.

Svećenik Krulj naglašava kako krivce ne treba tražiti u lokalnom stanovništvu koje je u ratu bilo prisiljeno sjeći šumu kako bi imalo drva za ogrjev. Ipak, podvukao je, u sadašnjem stanju se treba učiniti sve kako bi se neutralizirala šteta koja je već prouzrokovana i, što je još važnije, ona koja tek može uslijediti.

Uslijed prošlogodišnjih velikih kiša se urušio i rub ceste koja prolazi uz staru pravoslavnu crkvu. Konstitucija tla koja više nalikuje pržini sklonoj osipanju, alarm je i za sve više obiteljskih kuća koje niču oko cijelog područja Bjelušina.

Domicilno stanovništvo očito i nije svjesno potencijalne opasnosti od stvaranja većeg klizišta. Krulj smatra da je to razlog više da nadležne službe reagiraju.

"Poslat ćemo hitan alarm nadležnima kako bi se uradila stručna studija stanja zemljišta oko crkve i groblja", kazao je Krulj.

Spomenik kulture

Staro pravoslavno groblje Pašinovac koje se nalazi u blizini datira iz 16. i 17. stoljeća i zaštićeni je spomenik kulture. Lokacija na kojoj se nalazi spada u nultu zonu zaštićenih UNESCO-ovih spomenika. "To su činjenice koje će nakon ozbiljno urađene stručne studije pomoći u prikupljanju donacija i sredstava za zaštitu groblja. Bez stručne projektne dokumentacije i ne možemo tražiti bilo kakvu donaciju za izgradnju potpornog zida ili nekog drugog rješenja", kazao je Krulj.

Aleksandar Došlo, član Pogrebnog odbora za održavanje groblja, kaže da članovi odbora čine sve kako bi alarmirali javnost na potrebu saniranja područja oko groblja. "Hitno je potrebno uraditi potporni zid ili naći neko drugo rješenje kojim bi se to područje zaštitilo", kazao je Došlo.

Stariji gospodin kojega smo susreli na groblju, a koji je želio ostati anoniman, kazao je kako su se u ratu i nakon njega pojedinci na područje iznad groblja dolazili s kamionima i tovarili pržinu za izgradnju stambenih i drugih objekata. "I to je razlog sadašnjeg katastrofalnog stanja cijeloga područja. Ako se nešto ne uradi po ovome pitanju, cijelom mjestu prijeti klizište koje nije prijetnja samo groblju nego i cijelom naselju Bjelušine", kazao je gospodin koji se nije htio predstaviti.

Dnevni list