FOTO  Mostar: Klima uređaji zamijenili hladne rijeke

Mostar, Neretva, Buna, klima uređaj

I prije su Mostarem vladale paklene vrućine na kojima ste bez problema mogli na asfaltu ispeći kajganu od jaja, ali prije su mostarci imali rješenja za pobjeći nekamo da se osvježe.

Nekada, ne tako davno su obale Neretve bile pretijesne da prime sve one željne osvježenja. Sjećam se vremena kada se na Neretvi provodilo cijelo ljeto, a na more se išlo čisto iz nekog hira. Tko nije popio pivo i pojeo karpuzu rashlađene u Neretvi, taj i ne zna što je u životu propustio.

Buna udaljena samo desetak kilometara od Mostara, ljeti je također bila omiljena destinacija mostaraca i njihovih gostiju. Onaj tko nije smio skočiti sa poznatog bunskog mosta nije imao ni što tražiti u raji. Zar je bilo ljepšeg jela na svijetu od sendviča u jednoj i hladne posoljene kavade u drugoj ruci. Neretva i Buna su bili svjedoci rađanja mnogih ljubavi na svojim obalama, od kojih su mnoge i dan danas žive.

Ova priča nije nikakva nostalgija za prošlim vremenima, nego samo opomena ljudima koji vode ovaj grad da za njega ne brinu ili se brinu premalo. Danas je Neretva sve samo ne ljepotica sa početka priče. Danas je Neretva postala jedna ogromna deponija u koju se odlažu sve vrste otpada,  i nažalost danas je Neretva nezdrava za kupanje. Obale naše ljepotice su danas prazne, i da nema zaljubljenika u nju poput našeg Vlaje i njegovog društva bile bi kao neka napuštena ruševina iz davno završenog rata. Da vlasti imaju bar jedan mali dio entuzijazma kao Vlaja danas bi Neretva bila bar malo pristupačnija žiteljima Mostara.

Slična stvar je i sa Bunom, ako ne i gora. Rekreacijski centar je propao do te mjere da ga se malo tko usudi posjetiti. Od nekadašnjeg ponosa Mostara i Hercegovine ostalo je samo ime na izblijedjeloj tabli prošaranoj mecima iz vatrenog oružja. Unutar samog izletišta možete samo naići na tone smeća i pojeg psa lutalicu. Ako se ipak uputite na Bunu potražiti malo osvježenja, onda Vam samo preostaje sjesti uz rijeku i zatvoriti oči. Šumovi iz rijeke sasvim sigurno će vas odvesti na neka prekrasna mjesta, a čim otvorite oči vratit ćete se u sumornu stvarnost.

Ovo sve što se dešava Mostaru posljednjih godina posljedica je ne brige vlasti za svoj grad i njegove žitelje. Nakon svega Mostar se bez ikakvih problema može naći u rubrici Vjerovali ili ne. Tko bi uostalom i povjerovao da se pored ovoliko rijeka koje ponosno teku Mostarem i okolicom, njegovi žitelji osvježenje traže pod klima uređajima. Često u pričama čujemo tezu da je i prije bilo vrućina, pa smo mogli bez klima uređaja? Odgovor je jasan, nismo imali klima, ali imali smo svoje Neretvu, Radobolju i Bunu...

hercegovina.info