FOTO  Mostar: Jedan grad dvije navijačke priče

hrvatska
Nogometno ludilo koje je vladalo u gradu na Neretvi pokazalo je zapravo koliko je Mostar podijeljen grad. Dva dijela grada, različite zastave i dvije navijačke priče, ali ovaj puta srećom bez navijačkih incidenata koji su u prošlosti za vrijeme sličnih događaja bili sastavni dijelovi mostarskog navijačkog folklora.

Na jednoj strani grada kockice i šahovnice, na drugom zvjezdice i ljiljani. Ono što je dobro jeste da je izgleda sazrilo vrijeme da većina građana Mostara shvati da moraju uvažavati i poštivati jedni druge, te da im je živjeti jedni pored drugih. Većina problema koji su se u prošlosti dešavala u Mostaru je uvezena iz političkih centara moći, a najvažnija sporedna stvar na svijetu pretvarala se mostarcima u najveću noćnu moru sa nesagledivim posljedicama.

Za Vatrene se živjelo na jednoj, za Zmajeve na drugoj strani grada. Ako voliš svoje, moraš poštivati susjedovo i tu je sva poenta mostarske priče. To je većina žitelja centra Hercegovine izgleda konačno sažvakala, i kada to provare političke elite ovaj grad više neće strahovati kada igra jedna ili druga nogometna reprezentacija.

Ispale su sa SP i BiH, i Hrvatska. Tuge i razočarenja je bilo, ali to nije smak svijeta kako su pokušali prikazati pojedini mediji prije par dana. Nogomet nam se dogodio jučer, danas se valja vratiti u normalu i zbilju života u državi u kojoj je puno toga nesređenije od nogometa.

Kruha i igara moto je koji bi trebao početi vrijediti i kod nas. Igre su, bar za nas ovdje u Mostaru završile i sada nam treba svima kora kruva da budemo sretni i zadovoljni. Mostar je pokazao da zna biti normalan grad bez nepotrebnih tenzija koje postoje u glavama nekih političara, i koje rigaju vatru iz pera njihovih novinarskih piskarala.

Za kraj da sve ne bude baš ono idealno pobrinuli su navijači Meksika iz Mostara. Ljudi su vjerojatno zavoljeli ovu simpatičnu zemlju dobrih nogometaša zahvaljujući uticaju njihove hrane i glazbe.

Ja osobno nikada ne BiH preko noći postao navijač  Argentine, Irana ili Nigerije. BiH je moja, i zemlja mojih pradjedova koji to nikada nisu krili, niti su se stidili svoje nacionalnisti i svog porijekla. Ali očito da nismo svi isti...

HERCEGOVINA.info