FOTO   Mostar: Izveden književni performans Što te nema

studenti, Mostar

Što te nema?" književni je performans u organizaciji Kluba studenata hrvatskoga jezika i književnosti "Franjo Milićević" i Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru kojeg su mostarski studenti jučer održali na sceni Hrvatskog narodnog kazališta.Kroz spoj domaće i svjetske poezije ,a uz to i odabirom najdražih stihova i neobičnim scenskim zahvatima stvorili su jedinstvenu priču o borbi za dominacijom u svim društvenim slojevima.

Književni performans mostarskih studenata bio je humanitarnog karaktera,a predstava je nastala pod režijskom palicom Ane Dragozet koja je inače studentica druge godine Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.
„Predstava je spoj kazališne i književne umjetnosti koje smo povezali na zanimljiv način. Ovom predstavom nastojim ispričati priču o važnosti kulture danas, osobito među mladima koji trebaju biti njezin najsjajniji odraz. Mladi ljudi s kojima sam radila pokazali su koliko jako taj odraz može i treba zasjati", naglasila je Ana.
Ovaj književni performans po svojim elementima nije nešto što se može često vidjeti na kazališnim daskama. Ključni elementi svakako su bili scenski pokreti kojima su glumci iskazivali svoje emocije, međusobne odnose i osobnosti bez potrebe da jedno drugom nešto kažu. Scenski minimalizam bio je jedan od važnijih segmenta sinoćnjeg performansa,a jedini rekviziti na sceni bili su stol, dvije stolice, gitara ,lanac i kišobran kojima su se najviše istaknule glumačke sposobnosti.
Svaki glumac dobio je priliku pokazati svoju vještinu izvođenjem odabranog poetskog djela koji je isticao njihovu osobnost.Na ovaj jedinstven način spojena su kultna djela kao što su : „Ti koja imaš ruke nevinije od mojih" , „Emina", „Mostarske kiše", „Balada iz predgrađa" i „Pjesma mrtvog pjesnika".Izmjenama scena mogle su se čuti raznolike glazbene podloge koje su bile u savršenom skladu sa samim tekstovima,a ono što je svakako dominiralo je mostarski sevdah.

Ništa od toga ne bi bilo moguće bez snažnog angažmana kolega iz Kluba studenata hrvatskog jezika i književnosti i kolega koji dolaze s drugih studija, a s kojima nas je spojila ljubav prema umjetnosti i želja da Sveučilištu u Mostaru podarimo nešto drukčije", kazao je predsjednik Kluba studenata hrvatskoga jezika i književnosti "Franjo Milićević" Ivan Volić.
U predstavi su sudjelovali: Ivana Markić, Kristina Katić, Ana Marić, Danijela Novaković, Anita Ivanković, Valerija Bago, Ana Dragozet, Ivan Ivančić, Mirko Ćutuk i Ivan Volić. Prepunim kazalištem Mostar je još jednom potvrdio kako i dalje postoji mnoštvo koje cijeni rad i trud mladih.

Martina Dragičević