Mostar: Iz tiska izašla Škola za život

škola, Mostar

Riječ je o monografiji posvećenoj 70. obljetnici osnivanja Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica Mostar. Ova je škola osnovana 1947. godine zajedno sa srednjim medicinskim školama u Banja Luci i Tuzli. Više od pola stoljeća, do otvaranja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru 1996. godine, bila je jedina obrazovna ustanova u Hercegovini za školovanje zdravstvenog kadra. Svojim radom i općom ulogom u razvitku društvene zajednice izborila se za status jedne respektabilne srednje škole koja je na ponos kako Gradu Mostaru tako i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

U monografiji je sažeto prikazan povijesni razvitak škole. Objavljeno je dosta dokumenata i zanimljivih fotografija zaključno s 2016. godinom. Kroz ovu školu prošla su mnoga poznata imena poput liječnika acc.prof.dr.sc. Ljube Šimića, prof.dr.sc. Arifa Smajkića, dr.sc. Marija Barbira, dr.sc. Mire Miljke, prim. Stanka Pehara, prim.Nade Škobić, prim.Mirka Kopilaša, prim. Jadranke Knežević, prim.Nede Boras Mihajlović, mr.sc.Gordana Jurišića, dr.stom. ,Marija Džebe, dr.stom... i brojnih drugih. Tu su i sveučilišne profesorice: ekonomistica prof.dr.sc Sanja Bijakšić i psihologinja dr.sc. Arta Dodaj sa Sveučilišta u Mostaru. Među sportašima ističu se Zvonimir Noka Serdarušić svjetski poznati rukometaš i rukometni trener, te Damir Beljo , profesionalni prvak Europe u boksu.

Urednica monografije je prof. Sonja Brekalo. Recenzenti su dvoje uglednih akademika dr. sc. Ljubo Šimić, profesor emeritus i prof.dr.sc Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru. Predgovor je napisao docent dr. fra Ivan Ševo, a pogovor prof.dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko - neretvanske županije. Monografija će biti predstavljena u okviru Svečane akademije posvećene 70. obljetnici osnutka Škole koja je zakazana za 12. svibanj 2017. godine u Velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače s početkom u 12,00 sati.