Mostar: I do sto građana dnevno zbog vrućine traži stručnu pomoć

Potvrdila nam je to jučer doktorica Katarina Majstorović, koja je kazala kako broj dnevnih intervencija doseže čak i do 95. Tako je bilo protekli vikend, kada je veliki broj građana zbog dehidracije i osjećaja slabosti potražio stručnu pomoć.

"U radnim danima prosjek intervencija iznosi 70. No, vikendom je brojka puno veća, jer tada ne rade obiteljske ambulante i građani pomoć traže putem Hitne službe. U nedjelju smo imali nevjerojatnih 95 intervencija", kazala je Majstorović.

Pomoć građanima

Hitna služba Mostar raspolaže s dva terenska vozila koja su na raspolaganju građanima tijekom čitavog dana.

"Služba medicinske pomoći nema unutarnji tim, što znači da svi pacijenti koji zatraže pomoć unutar ove ambulante, moraju pričekati ako su dežurni liječnici na terenu. Pacijenti se primaju po redu hitnosti, tako da pomoć prvo moramo pružiti najugroženijim", rekla je Majstorović te je ovim putem zamolila sve građane da se malo strpe ukoliko se dogodi ovakva situacija.

"To nije do nas. Pomoć će se pružiti svakome, ali u prednosti su oni kojima je pomoć prijeko potrebna", navela je Majstorović.

Što se tiče populacije koja je najugroženija u ovim vrelim ljetnim danima, Majstorović je u izjavi za Dnevni list kazala kako su to najviše kronični srčani bolesnici.

"Mahom je to starija populacija koja se javi sa simptomima povraćanja, proljeva i pogoršanja općeg zdravstvenog stanja. Povećan je i broj sunčanica, jer ljudi odlaze na more ili jednodnevne izlete gdje čitav dan provedu na suncu što nikako nije preporučljivo", kazala je Majstorović.

Naime, upravo iz tog razloga, zbog dobivene sunčanice, čekaonice hitne službe su u večernjim satima pune, jer građani zbog cjelodnevnog izlaganja sunčevim zraka potraže pomoć zbog visoke tjelesne temperature, vrtoglavice i mučnine.

Apel građanima

Prošle godine je, podsjetimo, ljeto većinom bilo kišovito i nisu zabilježene tako visoke temperature kao ove godine. Zbog toga, kaže Majstorović, Hitna služba i nije imala veliki broj intervencija.

Ona je ovim putem apelirala na sve građane, počevši od onih najmlađih pa do najstarijih, da se striktno pridržavaju liječničkih upozorenja prilikom ljetnog razdoblja.

"Apeliramo na sve dobne skupine da u vremenskom razdoblju od 10 do 18 sati izbjegavaju izlazak na sunce i na visoke temperature. Potrebno je piti što više tekućine i hranu prilagoditi ovim uvjetima. Sve što je teško za želudac na visokim temperaturama treba izbjegavati. Ukoliko građani moraju izaći na otvoreno, savjetujemo da sve obaveze što imaju, ukoliko je moguće, završe do 10 sati", upozorila je Majstorović.

Na pitanje koliko se građani pridržavaju ovih upozorenja, Majstorović je kazala da to većinom čine stariji ljudi, dok se mlađa populacija baš i ne pridržava spomenutih apela.

Senad Zalihić, građanin Mostara kojeg smo jučer zatekli u krugu objekta Hitne medicinske pomoći, novinarima Dnevnog lista je kazao kako se ipak pridržava liječničkih uputa koje su određene za visoke temperature te da izbjegava izlazak na sunce u razdoblju od 10 do 18 sati. "Dane provodim u kući u klimatiziranom prostoru. Na otvoreno izađem samo ukoliko ima potrebe. Temperature u Mostaru su previsoke i smatram da bi svi građani trebali usvojiti apel doktora", kazao je Zalihić.

Dnevni list