Mostar: I direktor Zavoda za prostorno uređenje podržao zahtjeve biciklista

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima izgradnje i obilježavanja biciklističkih staza na području Mostara.

Bubalo je iskazao zadovoljstvo pokrenutom kampanjom te dao punu podršku u nastojanjima Biciklističkog kluba Mostar da se konačno u gradu krene s izgradnjom infrastrukture koja bi služila biciklistima.

„Podržavam aktivnosti biciklista koji s pravom traže da im Grad osigura uvjete kako bi bili ravnopravni sudionici prometa", kazao je Bubalo, napominjući kako Zavod pri pripremanju regulacijskih planova razmišlja i o ovom segmentu a to traže i suvremeni standardi življenja u gradu. U vezi toga upoznao je predstavnike BK Mostara s regulacijskim planovima u kojima je predviđena izgradnja biciklističkih staza, posebice u južnim prigradskim naseljima.

Sudionici sastnaka složili su se kako Grad Mostar treba ozbiljnije krenuti u rješavanje ove prometatike, te da je, uz ostalo, potrebno izraditi studiju razvoja biciklističkog prometa u Gradu Mostaru.

Bez sustavnog rješavanja ove problematike, neće biti ni cjelovitog rješenja za što se mi zalažemo, kazao je Zorić. Međutim, kazao je kako Grad Mostar u međuvremenu može dosta učiniti na poboljšanju sigurnosti biciklista.

Grad Mostar s vrlo malo uloženih sredstava može poboljšati položaj biciklista u gradu, kazao je Zorić, pozvavši gradsku vlast da se prilikom svake rekonstrukcije ili izgradnje cestovne infrastrukture u gradu uzeti u obzir i biciklisti, kroz planiranje biciklističkih staza i traka.

Na sastanku je bilo riječi i o inicijativi da se u užem području Grada izgradi biciklistički park, odnosno poligon na kojem bi djeca učila voziti bicikl te usavršavala biciklističke vještine. Za financiranje izgradnje parka zainteresirana je jedna mostarska privatna tvrtka, samo Grad Mostar trebao osigurati površinu na kojoj bi se izgradio taj park. Direktora Zavoda za prostorno uređenje Salem Bubalo podržao je ovu inicijativu te se dogovoreno da se detaljnije krene u njezinu razrad.

Inače, kampanju "Biram DA sigurno bicikliram" provodi Biciklistički klub Mostar uz financijsku podršku Europske unije i u suradnji s Centrom civilnih inicijativa.i to kroz projekt "Lokalna uprava za kvalitet života građana - faza II". Kampanjom se želi ukazati na nezavidan i neravnopravan položaj biciklista u prometu. Od Gradske uprave Mostara traži se da nadležne gradske službe pripreme, a Gradsko vijeće Grada Mostara usvoji odluku, kojom bi se Grad Mostar obvezao da će pristupiti izradi studije razvoja biciklističkog prometa u Gradu Mostaru, te da će se prilikom svake rekonstrukcije ili izgradnje cestovne infrastrukture u gradu uzeti u obzir i biciklisti, kroz planiranje biciklističkih staza i traka. Također, traži se da se poboljša sigurnost prometa biciklista na relaciji vrh Avenije-Bučići kroz postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije, te da se simbolično, kao prvi korak gradske vlasti kojim će pokazati brigu za bicikliste, postave znakovi te ucrtaju biciklističke trake u oba smjera na dijelu Avenija-Mostarka.