Mostar i dalje bez odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja

Mo parking
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća stručnjaci Zagrebparkinga, poduzeća koje je izradilo Prijedlog odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Mostaru, pokušali su dati odgovor na brojna pitanja i nedoumice koje su se pojavile u javnosti vezano za regulaciju mirujućeg prometa u gradu na Neretvi.

Rečeno je kako će se odgovori na većinu od tih pitanja moći dati teku u hodu, odnosno tek nakon što se po početku rada Javnog poduzeća Mostar parking dobiju konkretniji podaci o situacija na terenu.

Uvođenje reda u ovu oblast trebalo bi ići etapno, s probnim periodom u kojemu bi se vlasnici automobila bili upoznati s novim zakonskim rješenjima, istaknuto je na sjednici.
Odgovarajući na pitanja vijećnika kako se građanima može naplaćivati parking na parkiralištima u sklopu stambenih naselja, a da im nitko ne garantira da će imati mjesto na kojem mogu ostaviti svoj automobil s obzirom na kronični nedostatak mjesta za parking, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako se problem mirujućeg prometa može riješiti samo izgradnjom novih parkirališnih mjesta.

Kako u ionako opterećenom gradskom proračunu nema sredstava za tu namjenu, nužno je što hitnije početi ubirati prihode od postojećih parkirališta i uličnih parking mjesta, smatra gradonačelnik Bešlić.

S ciljem da se dobije što prihvatljivije zakonsko rješenje, Gradsko vijeće Mostara odlučilo je odgoditi izjašnjavanje o ovoj odluci za neku od sljedećih sjednica, a u međuvremenu bi vijećnici svoje primjedbe i sugestije trebali uobličiti u konkretne amandmane.

S dnevnog reda današnje sjednice, zbog tehničkih nedostataka imovinsko-pravnog karaktera, povučene su i odluke o davanju na privremeno korištenje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta za uređenje parking prostora i uspostavljanja parking prostora za odlaganje nepropisno parkiranih vozila na lokalitetima iza zgrade federalnih institucija, iza zgrade bivšeg HIT-a i lokalitetu Južni logor.

fena