Mostar: Hrvati povratnici u Donjoj Grabovici 20 dana bez struje

Grabovica, razbojnici, Hrvati, struja, Mostar, Grabovica
Najočitiji primjer tomu jest da im je u zadnjih godinu dana deset puta ukradena trafo stanica te da već 20 dana žive bez struje iako je o svemu, kako tvrde, dobro upoznata Elektroprivreda BiH koja to područje opskrbljuje električnom energijom, piše Dnevni list.

''S električnom energijom imamo stalno probleme i ne vidimo na koji ih način možemo riješiti, jer svako malo ostajemo bez električne energije, a uvijek se za razlog navodi krađa trafostanice, a što je najgore, o tome su sve relevantne službe informirane, ali nitko po pitanju rješavanja problema ni prstom ne miče'', kazao je jedan od povratnika koji je u strahu od javnog istupanja želio ostati anoniman.

Prije, kad bi se ukrala trafo stanica, kako naglašava, po nekoliko dana bi bili bez struje, ali bi se to riješilo. No, sada je sve to dobilo neku drugu dimenziju, koja ih, kako kaže, sve skupa straši.

''Kad nazovemo Elektroprivredu, više nemamo s kim ozbiljnim ni razgovarati, jer službenici nakon 20 dana konstantnih poziva već znaju koji nam je problem, pa počnu na naš račun zbijati šale. Zadnje što nam je rečeno jest da će se struja pustiti kad nabave novu trafostanicu koju nitko ne može ukrasti'', kazao je ogorčeni hrvatski povratnik.

No, u Hidroelektranama Neretva su za Dnevni list kazali da je nova trafostanica postavljena tijekom jučerašnjeg dana te da još samo treba Elektrodistribucija Mostar obaviti svoj dio posla kako bi se isporučila struja u Donjoj Grabovici.

Međutim, iz navedene službe svu odgovornost prebacili su na direkciju u Sarajevu.

Unatoč brojnim pozivima, ni tamo nitko nije našao za shodno razjasniti slučaj s problemom isporuke električne energije u Donjoj Grabovici.

''Živjeti bez struje 20 dana u današnje vrijeme je nemoguće i očito da nam se na sve načine jasno stavlja na znanje kako nismo dobrodošli u svoje domove'', zajednički je stav povratnika.

Probleme s kojim se Hrvati povratnici u Donjoj Grabovici nose, kako ističe, dobro su poznati svim ustanovama i institucijama, ali svi o tome šute iz nekih vlastitih interesa.

''Nikoga nije briga za nas ni od predstavnika vlasti ni od institucija u kojima smo zatražili pomoć, pa nam je jedino ostalo zatražiti pomoć medija i iznijeti cijelu priču u javnost'', kazali su ogorčeni i prestravljeni povratnici, koji su, kako naglašavaju, zadnje atome snage potrošili na obnovu ratom im porušenih domova iz kojih ih se na suptilan način ponovno tjera.

Neki od Hrvata povratnika u Donjoj Grabovici, kako tvrde mještani, ponovno su svoje domove napustili, jer život u strahu i bez osnovnih uvjeta života ne mogu ponovno podnijeti.