Mostar: Hotel Ero prodan za 10 milijuna

Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, prodaja, nekretnine, HAZU, Mostar, hotel, Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, Hotel Ero, prodaja, pokušaj, Hotel Ero, Hotel Ero, Vlada HNŽ, kupovina, Mostar, Hotel Ero, prodaja, Hotel Ero, prodaja, Hotel Ero, djelatnici , Vlada HNŽ, Hotel Ero, Federalni premijer Novalić , Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, Hotel Ero, Hotel Ero, novi dom , Vlada HNŽ, Hotel Ero

Vlada FBiH je na hitnoj sjednici Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje dala suglasnost za provođenje postupka prodaje hotela Ero, koji je u vlasništvu ovog zavoda, ukupne površine 9.591,04 m2, Vladi Hercegovačko-neretvanske županije. Prodaja će biti izvršena po cijeni od 1.100 maraka po m2 i s rokom isplate u četiri kvartala.

Radnici

-Nakon dva neuspješna pokušaja prodaje hotela Ero, Upravni odbor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje je u prosincu 2015. godine donio Odluku o davanju suglasnosti za učestvovanje ovog Zavoda kao ponuđača u postupku prikupljanja ponuda za nabavku poslovnog prostora u Mostaru, a kojeg je raspisao Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, kazali su iz Vlade FBiH.

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović rekao nam je kako je ova županijska Vlada uradila sve predradnje, te kako je samo ostalo da se potpiše sporazum. Kazao je i kako trenutna zgrada hotela ne može odgovoriti potrebama županijskih ministarstava, te kako će se nakon što hotel i zvanično bude kupljen prijeći na izradu projekta za prenamjenu objekta.

Pavlović je na naš upit da li je upoznat sa sudbinom radnika hotela, podcrtao da Vlada kupuje samo zgradu i zemljište, te kako nemaju nikakvih obaveza prema radnicima koji su radili u Eri.

Glasnogovornik Zavoda MIO FBiH Tomislav Kvesić pojašnjava kako radnici nisu ni obaveza Zavoda, osim onih koji su obuhvaćeni sporazumom o socijalnom zbrinjavanju. Takvih ima oko 35 i oni će od Zavoda dobiti otpremnine. Ostale radnike, kaže Kvesić, vjerojatno treba zbrinuti poduzeće i osnivač poduzeća. Osnivač hotela Ero je Grad Mostar, a hotel Ero je godinama u zgradi Zavoda koja je nekada bila Dom umirovljenika boravio pod kirijom.

Iz Gradske uprave Mostara o ovom pitanju nisu se nikada oglašavali. Direktor hotela u nekoliko navrata je kazao kako će jedan dio radnika dobiti otpremnine od Zavoda, drugi će otići u mirovinu, dok će treći naći zaposlenje u vladi, a o kojoj vladi je riječ i na kojim poslovima nije pojasnio.

Duplo manja cijena

Podsjetimo da je trenutni saziv Vlade HNŽ-a odmah pri preuzimanju mandata odlučio kupiti svoj objekt u Mostaru kako bi smanjili troškove unajmljivanja objekata i trajno riješili smještaj svih institucija.

Hotel Ero inače je ranije nuđen za 24 milijuna maraka, no ni nakon petnaest godina nije se našao novi vlasnik, a Zavod MIO je u više navrata naglašavao kako ne znaju šta će sa tim objektom. Novac od ovog objekta bit će potrošen za redovno poslovanje Zavoda. Zbog nemogućnosti prodaje u više navrata je spuštana cijena, a Vladi HNŽ-a je na koncu ponuđen za nešto više od 10 milijuna maraka, koliko je Vlada u prvi mah i bila spremna dati.
Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]