Mostar: Građani u strahu od napada pasa lutalica

Pas križanac
...ne vodi brigu te su prepušteni ulici, dok su građani u strahu. Jedine osobe koje se brinu o tim psima su djelatnici JP Komunalno Mostar koji ih odvoze veterinaru, kao i nevladine organizacije poput Prijatelja životinja koji se brinu o njima. Kako azil još uvijek ne postoji, nemoguće ih je bilo gdje smjestiti.

Dugotrajan problem

- Smatram da je situacija puno bolja kod nas nego u drugim gradovima u Federaciji. Naša služba svakodnevno radi na zbrinjavanju pasa i činimo sve što je moguće kako bismo zaštitili građene, kazao je inženjer Sead Zekić, koji radi pri JP Komunalno Mostar te se brine o psima lutalicama.
Upravo tri djelatnika službe pse lutalice s ulice svakodnevno odvoze u veterinarsku stanicu na cijepljenje i sterilizaciju. To je tako za sada jedini način kako bi se malo umanjio problem pasa lutalica koji predstavljaju strah u gradu, dodajući pritom da u gradu Mostaru, ali i u HNŽ-a ne postoji cjepivo protiv tetanusa kojeg je nužno primiti prilikom ugriza psa, o čemu smo već prethodno izvještavali.

- Mjesečno imamo oko desetak dojava građana te pri njihovoj dojavi izlazimo na teren, kazao je Zekić koji ističe da većina prijava ide preko Gradske uprave, odnosno Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcije poslove grada Mostara, kao i preko MUP-a HNŽ-a. Prilikom njihove dojave JP Komunalno izlazi na teren te odvodi te pse u veterinarsku stanicu na određen pregled, a veterinar odlučuje je li ih potrebno uspavati. Građani također mogu sami pozvati službu u slučaju bilo kakvog problema, kako bi djelatnici izišli na teren te pomogli koliko su u mogućnosti. No, problem je jer se ti psi opet vraćaju na ulicu iz razloga što u gradu Mostaru ne postoji azil. Godišnje tako Gradska uprava izdvoji 100.000 maraka za brigu o psima, ali o azilu za pse za sada samo postoje nagađanja.
- Bilo je prijedloga da se azil napravi u sjevernom dijelu grada, ali do sada nemamo nikakvih informacija jer grad Mostar nema dovoljno sredstava za sam azil, kazao je Zukić koji dodaje kako je azil potreban gradu upravo zbog problema pasa lutalica na području grada Mostara.

Nerijetko se zabilježi slučaj kako je pas napao dijete na ulici ili pak odraslog čovjek te mu nanio ozljede koje nekada znaju biti opasne po život. No, taj problem se već godinama gomila i nitko ništa ne čini po tom važnom pitanju za građane Mostara koji su u strahu za svoju vlastitu sigurnost, ali i za sigurnost svoje djece koju ne mogu pustiti bez nadzora iz kuće. Postoji zakon koji nalaže kako bilo koji pas koji se nalazi na ulici mora imati uzicu i brnjicu kako bi se pas držao na sigurnom.
- Imali smo pritužbe građana i česti smo svjedoci krvoločnih i opasnih pasmina koje se puštaju bez nadzora na ulicu, kazao je Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a. No, izgleda da bi i tome ubrzo mogao doći kraj, jer izgleda da će zakon ponovno postati aktivan u gradu Mostaru.

- U idućem razdoblju kažnjavat će se vlasnici koji su svoje pse pustili bez nadzora. Vlasnici će odgovarati za taj prekršaj kako bi se problem bar malo umanjio, kazao je Bošnjak, dodajući kako grad ima rješenje za taj problem.

Zaštita životinja

Koliko će ovaj problem još vladati u gradu Mostaru, nije poznato, jer o azilu nema niti riječi. Nemarni građani tako će puštati svoje pse iz kuće, bez razmišljanja o mogućnim kobnim posljedicama na nekog šetača. JP Komunalno tako za sada čini sve što je u njihovoj moći kao i nevladine udruge kao što su Prijatelji životinja koji se brinu o napuštenim životinjama te im pružaju utočište.

Dnevni list